Širom Srbije tokom protekle tri godine potpisivani su ugovori sa opštinama o saradnji na izgradnji stambenih objekata, obezbeđeni su nameštaj i kućni uređaji,  otvarana su gradilišta i uručivani ključevi stanova i montažnih kuća izbeglicama i interno raseljenim porodicama koji su godinama, pa i decenijama živeli u kolektivnim centrima.

Projekat Evropske Unije “Za bolji život” i bespovratna pomoć u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra koji je započeo u martu 2013. godine i okončava se tokom 2016, ima sve vidljivije rezultate.

Cilj ovog projekta je da obezbedi uspešnu integraciju i adekvatne uslove za život izbeglicama i raseljenim licima koji su odlucili da ostanu u Srbiji, kao i da obezbedi održivi povratak onima koji žele da se vrate na Kosovo*.

Prema planu koji se sprovodi uz pomoć Danskog saveta za izbeglice, nemačke organizacije HELP – Hilfe zur Selbsthilfe, Centra za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa iz Srbije i UNHCR-a biće obezbeđeno socijalno stanovanje za korisnike koji su smešteni u kolektivnim centrima u Beloj Palanci, Beogradu, Bujanovcu, Kladovu, Kragujevcu, Pančevu, Rači, Šapcu i Vranju.

Jedan od ciljeva koji se realizuje uz podršku Danskog saveta za izbeglice i nemačke Arbeiter Samariter Bund je obezbeđivanje održivog povratka i pružanje pomoći za 220 porodica koje su odlučili da se vrate na Kosovo. Takođe, povratnicima se obezbeđuje pomoć u rešavanju administrativnih pitanja, obezbeđuju bespovratnu finansijska sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa u oblasti poljoprivredne proizvodnje i drugih delatnosti.

Treća oblast projekta “Za bolji život” je obezbeđivanje adekvatnih uslova za integraciju izbeglica, poboljšanje uslova za život interno raseljenih lica i reintegracija povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u opštinama Arilje, Batočina, Bojnik, Kula, Ruma, Sombor, Topola, Vranje i Vrbas. U okvori ovog projekta opštine su pomogle porodicama u nabavci građevinskog materijala i opreme, ekonomskom osnaživanju, dopremanju i instalaciji  montažnih kuća.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova