Da li ste se ikada zapitali kako je biti na mestu gde je sve moguće, gde se ideje pretvaraju u stvarnost, mestu na kom svet nije sačinjen od stvari, već ga vi kreirate iznova? Ako možete da zamislite ovakvo mesto, onda možete da naslutite šta je EBEC!

Tokom 10 intenzivnih dana finalne runde Evropskog inženjerskog takmičenja (EBEC), studenti iz svih krajeva Evrope su bili pozvani da se dokažu u timskom radu, da pokažu svoju inovativnost i strast, da probiju granice sopstvenih mogućnosti, da podbace ili uspeju, da osmisle svoju budućnost. I to nije jedino što ovo iskustvo čini značajnim jer EBEC nije puko takmičenje. Ovaj događaj je bio izazov za studente da se upoznaju sa različitim kulturama, da prevaziđu razlike, da uživaju i izgrade prijateljstva koja nadilaze međusobno takmičenje.

Sve ovo je došlo do izražaja 4. avgusta, kada su otpočele prve prezentacije. Atmosfera je bila napeta u predvorju zgrade Univerziteta u Beogradu; svi su bili nervozni kada je prvi tim uspeo da sastavi kutiju i bez daha su gledali kako kutija sa jajetom prolazi test izdržljivosti. Publika nije bila razočarana: u trenutku kada su videli da je jaje celo, čitava dvorana je oživela, učesnici, organizatori i žiri su tim pozdravili gromoglasnim aplauzom, svi su zajedno navijali za njih i pokazali pravi duh EBEC-a! Kaže se da nije važno odredište već putovanje. Ako se osvrnemo na put do Beograda, možemo da kažemo da je tokom godinu dana koliko je putovanje trajalo, okupilo na hiljade studenata – učesnika i organizatora – na putu po Evropi. EBEC je bio izazov za sve te ljude, uzeo je najbolje od njih i omogućio im da ostvare svoje snove. Međutim, kao i svako putovanje, i ovo do Beograda je moralo da se završi. „Na tom putovanju je bilo trenutaka kada smo uživali u vožnji i onih kada smo želeli da ga prekinemo”, izjavio je na završnoj ceremoniji takmičenja Adrien Merlier, predsednik EBEC-a. “I bez obzira na to što u svakoj kategoriji može biti samo jedan pobednik, vi ste svi došli do cilja na ovom nezaboravnom putovanju. Znam da će svako od vas odavde poneti nešto mnogo više od trofeja. Stekli ste uvid u to čime se bave savremeni inženjeri i, koristeći se njihovom kreativnošću i znanjem, zajedno ste radili na postizanju cilj, a to je da nemoguće stavite pred izazov!” Ovogodišnje takmičenje EBEC je možda završeno, ali se EBEC uskoro vraća da inspiriše, motiviše i iznedri novu generaciju inženjera. Nova avantura počinje uskoro, ka novom odredištu, finalnom takmičenju u Brnu 2017!

Autor: Sotiria Atanasiadou

Tekst preuzet sa sajta: http://ebec.best.eu.org/index.php