Završetak Tvining projekta za unapređenje zatvorskog sistema u Republici Srbiji koji je finansirala EU

0

Danas se obeležava završetak projekta koji je finansirala EU pod nazivom ”Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Republici Srbiji”.

Projekat je sprovela Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Austrije i Nemačke.

Prisutnima se obratila ministarka pravde Republike Srbije, gđa Nela Kuburović, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji gđa Mateja Norčič-Štamcar, ambasador Nemačke u Republici Srbiji, NJ.E. Tomas Šib, savezni ministar Saveznog ministarstva za ustavna pitanja, reforme, deregulaciju i pravdu Republike Austrije, Dr Jozef Mozer, pomoćnik ministra finansija Republike Srbije, gdin Marko Jovanović i Katarina Tegeder, koordinatorka za EU Tvining i akcijske grantove Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Rezultate postignute tokom implementacije projekta predstavili su lider projekta države članice gđa Krista Šiper i rezidentni savetnik na Tvining projektu, gdin Samuli Lauluma.

Cilj projekta bio je unapređenje zatvorskog sistema Republike Srbije kroz prenos stručnosti i dobre prakse razvijene u zatvorskim sistemima zemalja članica EU.

Tokom 20 meseci trajanja projekta, stručnjaci iz Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju u partnerstvu sa Agencijom za ekonomsku saradnju i razvoj iz Austrije, blisko su sarađivali sa kolegama iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Organizovani su seminari za obuku, radionice, studijske posete i sastanci u cilju poboljšanja zapošljivosti osuđenih lica i unapređenja uslova života i rada u zatvorskom sistemu Srbije.

Stručnjaci na projektu su radili i na poboljšanju organizacionih i tehničkih kapaciteta Centra za obuku i stručno osposobljavanje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Nišu, koji je odgovoran za pripremu i realizaciju programa  obuke za zaposlene u sistemu izvršenja krivičnih sankcija. Kroz ovaj projekat, organizovana je obuka za zaposlene u službama za obezbeđenje, tretman i za zdravstvenu zaštitu. Obezbeđeno je stručno usmereno obrazovanje za osuđenice u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Obzirom na proces pridruživanja Srbije EU, reforme zatvorskog sistema u Srbiji moraju ispuniti odgovarajuće standarde vezane za krivično pravosuđe, ali i osigurati osnovna prava osuđenih lica.

Projekat su sprovele Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) i Austrijska agencija za ekonomsku saradnju (AED). Ugovorno telo ispred Srbije je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija, koje je odgovorno za plaćanja, računovodstvo, praćenje i izveštavanje o sprovođenju projekta.

Ukupna vrednost projekta iznosila je 1 milion evra, od čega je 950.000 evra finansirala EU, a 50.000 evra je finansirala Republika Srbija.

Evropska unija je najveći donator u Srbiji a u proteklih 19 godina obezbedila je podršku ovoj zemlji u vrednosti od preko 4 milijarde evra.

Podeli

Comments are closed.