4. festival evropskog filma, 19-24. maj 2015. Dom omladine Beograda

0

Delegacija EU u Srbiji, EU Info centar i Dom omladine Beograda četvrti put za redom organizuju Festival evropskog filma, nudeći publici široki izbor recentne evropske filmske produkcije. Ali, i više od toga – osnovna ideja Festivala nije samo da predstavi najbolje filmove sa Starog kontinenta publici u Srbiji, već i da pokaže da se filmska produkcija u Srbiji po kvalitetu može u svakom pogledu ravnopravno porediti s naboljim evropskim dostignućima.

Na ovogodišnjem Festivalu u Domu omladine Beograda će od 19. do 24. maja biti prikazano ukupno 19 filmova u čijoj su produkciji ili koprodukciji učestvovale 22 zemlje članice EU. Među odabranim filmovima se nalaze i ovogodišnji laureati na vodećim međunarodnim filmskim festivalima, poput festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji ili na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Četvrti Festival evropskog filma biće otvoren u utorak, 19. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa početkom u 19.30 sati, projekcijom srpskog filma „Ničije dete“ – dobitnikom mnogobrojnih nagrada, među kojima su i čak tri prestižne nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu. Festival će otvoriti šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport.

Ulaz na filmske projekcije je besplatan uz ulaznice koje se mogu podići u holu Doma omladine ili dobiti preko društvenih mreža.

Evropski filmski festival nakon Beograda biće organizovan u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Vranju i Prokuplju.

 

Velika sala Doma omladine Beograda

Utorak, 19. 05, 17:00

Telo (Cialo, Poljska, 2015, 90 min)

 • Režija: Malgorzata Szumowska
 • Uloge: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwala
 • Nagrade: Srebrni medved za najbolju režiju

Novi film najpoznatije poljske rediteljke danas, film koji je oduševio i zbunio venecijansku publiku ali i doneo Srebrnog medveda na berlinskom festivalu. Crnohumorna drama o različitim načinima suočavanja sa gubitkom i uloge našeg tela u tome. Pogrebnik Januš pokušava da pomogne svojoj ćerki Olgi koja pati od anoreksije. U ustanovi za lečenje upoznaju Anu, doktorku koja kroz neobične metode lečenja pokušava da prevaziđe sopstveni gubitak.

 

Svečano otvaranje festivala, 19:30

Ničije dete (Srbija/Hrvatska, 2014, 95 min)

 • Režija: Vuk Ršumović
 • Uloge: Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković
 • Nagrade: Specijalna nagrada publike za najbolji film na Festivalu u Veneciji, Nagrada FIREPRESCI za najbolji film, nagrada FEDEORA za najbolji scenario

Debitantski film Vuka Ršumovića nastao po istinitom događaju jedan je od najboljih filmova regiona poslednjih godina. Krajem osamdesetih godina prošlog veka, u planinama Bosne i Hercegovine, lovci među vukovima pronalaze divljeg dečaka. Ne znaju ko je, pa dečak nasumično dobija ime Haris, a lokalne vlasti ga po hitnom postupku šalju u cetralno sirotište SFRJ u Beogradu gde se radi na njegovoj socijalizaciji.

Gost projekcije: reditelj Vuk Ršumović

 

Sreda, 20. 05, 17:00

Ispit (A vizsga, Mađarska, 2011,89 min)

 • Režija: Péter Bergendy
 • Uloge: Zsolt Nagy, János Kulka, Péter Scherer

Izuzetno napet triler koji plastično dočarava političke zategnutosti tokom Drugog svetskog rata. Pouzdanost nekada nedodirljivog agenta nacionalne bezbednosti je stavljena na probu nakon neuspešne revolucije u Mađarskoj 1956. godine. Svaki službenik Nacionalne bezbednosti mora da se podvrgne testiranju koje će utvrditi da li je istinski posvećen komunizmu, što dovodi do šizofrenih situacija u kojima špijuni istovremeno prate i bivaju praćeni.

 

Sreda, 20. 05, 19:00

Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Švedska/Nemačka/Norveška/Francuska, 2014, 101min)

 • Režija: Roy Andersson
 • Uloge: Holger Andersson, Nils Westblom, Viktor Gyllenberg
 • Nagrade: Zlatni lav za najbolji film na Festivalu u Veneciji

Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, neobičan film jednog od najznačajnijih reditelja današnjice. Kroz seriju komičnih vinjeta u kojima ima scena iz švedskih krčmi iz četrdesetih godina prošlog veka i prikaza švedske invazije na Rusiju u 18. veku, film prati dvojicu putujućih trgovaca kroz savremeni Geteborg.

 

Sreda, 20. 05, 21:00

Viktorija (Viktoria, Bugarska/Rumunija, 2014, 155 min)

 • Režija: Maya Vitkova
 • Uloge: Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Kalina Vitkova

Ova potentna drama koja preispituje život u komunizmu u poslednjoj deceniji njegovog postojanja skrenula je pažnju na izuzetan rediteljski talenat debitantkinje Maje Vitkove. Viktorija je rođena bez pupčane vrpce i njena veza sa majkom je pokidana i pre nego što je započela. Ona je proglašena “bebom decenije”, a majčinu ljubav zamenjuje sveopštom pažnjom i brigom društva. Nakon završetka komunističkog režima u Bugarskoj, Viktorijin svet se u potpunosti menja, a životne teškoće stvaraju novu vezu između majke i ćerke.

 

Četvrtak 21. 05, u 17:00

Srce lava (Leijonasydän, Finska/Švedska, 2013, 104 min)

 • Režija: Dome Karukoski
 • Uloge: Peter Franzén, Laura Birn, Jasper Pääkkönen

Tepo je vođa neonacističke grupe koji posle izlaska iz zatvora pokušava da osvoji ljubav lepe konobarice Sari. Kada Tepo otkrije da Sari ima desetogodišnje tamnoputo dete, njegove predrasude se sukobljavaju sa potrebom za ljubavlju i porodicom i teraju ga da donese odluke koje će mu promeniti život iz korena.

 

Četvrtak, 21. 05, u 19:00

Ljudski kapital (Il capitale umano, Italija/Francuska, 2013, 111 min)

 • Režija: Paolo Virzì
 • Uloge: Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Valeria Bruni Tedeschi
 • Nagrade: Najbolja glavna ženska uloga na Tribeca filmskom festivalu

Drama nastala na osnovu istoimenog romana Stivena Amidona sa dve trenutno najpoznatije glumice italijanskog filma. Film je dobio mnogobrojne nagrade a bio je i italijanski kandidat za nagradu Oskar. Sudbine dve uticajne porodice bivaju neraskidivo vezane nakon saobraćajne nesreće na Badnje veče.

 

Četvrtak, 21. 05, 21:00

Divlji život (Vie sauvage, Francuska/Belgija, 2014, 102 min)

 • Režija: Cédric Kahn
 • Uloge: Mathieu Kassovitz, Céline Sallette, David Gastou
 • Nagrada: Specijalna nagrada žirija na festivalu u San Sebastijanu

Novi film kultnog reditelja Sedrika Kana koji je oduševio publiku u San Sebastijanu i na Festivalu Autorskog filma u Beogradu. Pako i Nora su izgledali kao idealan par, zaljubljeni u prirodu i nomadski način života i posvećeni tome da svoju decu odgajaju daleko od potrošačkog društva. Nakon razvoda braka, Nora dobija starateljstvo nad njihovo dvoje dece i odvodi ih u grad. Razočaran njenom odlukom, Pako kidnapuje decu i uspešno se skriva sa njima punih jedanaest godina.

 

Petak, 22. 05, 17:00

Brza hrana (Short order, Irska/Nemačka/Velika Britanija, 2005, 100min)

 • Režija: Anthony Byrne
 • Uloge: Emma de Caunes, Rade Šerbedžija, Cosma Shiva
 • Nagrade: IFTA 2005- Najbolja filmska produkcija

Jedan od najboljih kulinarskih filmova svih vremena, uzbudljiva, smešna, nežna i iznenađujuća priča o životu, ljubavi i mudrosti koji se spajaju jedne noći u kulinarskom podzemlju gde je život švedski sto i sve je brza hrana. Uz plejadu najpoznatijih evropskih glumaca gde u epizodama briljiraju Vanesa Redgrejv i Džon Hart.

 

Petak, 22. 05, 19:00

Kandidat (Kandidát, Slovačka/Češka, 2013, 106min)

 • Režija: Jonás Karásek
 • Uloge: Marek Majeský, Monika Hilmerová, Michal Kubovcík

Slovački film koji objašnjava kako politika funkcioniše u postkomunističkim društvima. Marketing, spinovanje, laži, korupcija… Teme koje su na žalost i te kako poznate. Cinična analiza društva kojim manipulišu bogati i moćni. Oni koji vuku konce stvaraju svet u kome nestaje granica između istine i iluzije, između dobra i zla.

 

Petak, 22. 05, 21:00

Kraljevska afera (En kongelig affære, Danska/Švedska/Češka, 2012, 137min)

 • Režija: Nikolaj Arcel
 • Uloge: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard
 • Nagrade: Srebrni medved za najbolji scenario, Srebrni medved za najbolju glavnu mušku ulogu

Raskošna melodrama, velika rekonstrukcija epohe u ovom filmu koji je bio danski kandidat za nagradu Oskar. Uzbudljiva istorijska drama o mladoj kraljici koja se, nakon udaje za mentalno obolelog kralja, tajno zaljubljuje u svog lekara. Zajedno, oni započinju revoluciju koja će zauvek promeniti dansku naciju.

 

Subota, 23. 05, 17:00

Goli (Hrvatska, 2014, 75 min)

 • Režija: Tiha K. Gudac

Višestruko nagrađivani dokumentarni film o logoru na Golom otoku, nastalom za vreme sukoba Tito-Staljin. Film Goli je istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova- porodičnih fotografija i intimnih svedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinio boravak na ostrvu slomljenih duša i posledica koje je to ostavilo na tri generacije.

 

Subota, 23. 05, 19:00

Bićemo prvaci sveta (Srbija/Hrvatska/Slovenija/BiH/Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, 2015, 126 min)

 • Režija: Darko Bajić
 • Uloge: Strahinja Blažić, Aleksandar Radojičić, Miloš Biković

Jedan od najvećih hitova u regionu, epska priča koja obuhvata nekoliko decenija razvoja jednog od najvoljenijih sportova, uz plejadu najboljih glumaca najmlađe generacije. Priča o osnivačima čuvene “Jugoslovenske košarkaške škole” i osvajanju prve zlatne medalje na svetskom šampionatu u Ljubljani 1970. godine.

 

Subota, 23. 05, 21:00

Kauboji (Hrvatska, 2013, 107min)

 • Režija: Tomislav Mršić
 • Uloge: Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić
 • Nagrade: Nagrada publike na Festivalu u Puli

Jedan od najvećih hrvatskih hitova, urnebesna komedija koja oduševljava publiku gde god se prikazuje. Komedija zasnovana na hrvatskoj hit pozorišnoj predstavi. “Kauboji” je priča o grupi autsajdera koji pokušavaju da stvore pozorišnu predstavu, kršeći pritom sva pravila pozorišne umetnosti.

 

Nedelja, 24. 05, 12:00

Zimski san (Kis Uykusu, Francuska/Nemačka/Turska, 2014, 196min)

 • Režija: Nuri Bilge Ceylan
 • Uloge: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag
 • Nagrade: Zlatna palma za najbolji film, Nagrada FIREPRESCI na festivalu u Veneciji

Jedan od najboljih filmova poslednje decenije u režiji kultnog reditelja koji svakim novim filmom pomera granice. Ajdin, bivši glumac, vodi mali hotel u Anatoliji sa svojom mladom suprugom Nihal i sestrom koja pokušava da prebrodi razvod braka. Kada u zimu padne sneg, njihov hotel postaje skrovište, ali i mesto na kome se ispoljavaju nagomilani sukobi između njih troje.

 

Nedelja, 24. 05, 17:00

Srce, srculence (Serce, serduszko, Poljska, 2014, 114min)

 • Režija: Jan Jakub Kolski
 • Uloge:Marysia Blandzi, Julia Kijowska, Marcin Dorocinski

Film o ostvarenju sna i upornosti, koji podseća na veliki hit „Bili Eliot“, jedan od najuspešnijih filmova poslednjih godina u Poljskoj. Topla priča o jedanaestogodišnjoj devojčici Mašenjki koja živi u sirotištu i pokušava da se upiše u baletsku školu u Gdanjsku. Kako bi stigla na prijemni ispit, Mašenjka beži iz sirotišta i sa nastavnicom Kordulom putuje kroz Poljsku.

 

Nedelja, 24. 05, 19:00

Destinacija Serbistan (Srbija, 2014, 94min)

 • Režija: Želimir Žilnik
 • Nagrade: Najbolji dugometražni dokumentarni film na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma; Nagrada Ministarstva inostranih poslova Nemačke za umetničku originalnost koja stvara kulturnu raznolikost (Award of the Federal Foreign Office for Cultural Diversity)

Najnovije ostvarenje legendarnog Želimira Žilnika koji nastavlja svojim filmovima da izaziva i provocira.

okumentarna drama koja prati živote ilegalnih migranata i azilanata koji su smešteni u kolektivnim centrima u Srbiji, usled dramatičnih begova iz rata i nemaštine u oblasti Severne Afrike i na Bliskom istoku. Snimanje filma je finansirala Evropska unija kroz projekat „Jačanje slobode medija“.

Poseban gost: reditelj filma Želimir Žilnik

 

Nedelja, 24. 05, 21:00

Konzul iz Bordoa (O Cônsul de Bordéus, Portugal/Belgija/Španija, 2011, 90 min)

 • Režija: João Correa, Francisco Manso
 • Uloge:Vítor Norte, Carlos Paulo, João Monteiro

Epska priča o jednoj od manje poznatih epizoda iz Drugog svetskog rata, priča o ličnoj hrabrosti i požrtvovanosti smeštena u prelepe pejzaže Portugala. Priča o Aristidesu de Sousa Mendesu, čoveku koji je u junu 1940. godine izdao 30.000 viza za ulazak u Portugal, protiveći se tako direktom naređenju svoje vlade. Kada izgleda da je sva nada izgubljena, dovoljno je da se jedan pojedinac suprotstavi u korist pravde kako bi se spasili životi. Zahvaljujući Mendesu, oko 10.000 Jevreja je prebeglo u Portugal pre nego što su nacisti ušli u Francusku.

 

Specijalni program: Dan kratkih filmova, Sala Amerikana DOB
Petak, 22. 05, 17:00

Dosta sa smehom (Fini de rire), Francuska/Belgija, 2014.

 • Trajanje: 52 min
 • Režija: Olivier Malvoisin
 • Uloge: Khalil Abu Arufeh, Aurel, Daryl Cagle

Polazeći od nasilja do koga je došlo nakon objavljivanja karikatura o Muhamedu 2006. godine, ovaj dokumentarni film se bavi pritiscima koje na karikaturiste vrše predstavnici svih konfesija. Film problematizuje i odgovornost koju za stalne tenzije snose predstavnici vlasti i nosioci ekonomske moći.

 

Petak, 22. 05, 19:00

Mladost Evrope (Selekcija kratkih dokumentarnih filmova Eurochanella)

 

Petak, 22. 05, 21:00

I bog stvori Evropljanku (Selekcija kratkih dokumentarnih filmova Eurochanella)

Podeli

Comments are closed.