Evropska nedelja mobilnosti u Srbiji

0

Evropska nedelja mobilnosti (European Mobility Week – EMW), kampanja promocije mobilnosti u gradovima koja se održava širom Evrope od 16. do 22. septembra, počela je danas i u Beogradu pod motom “Naše ulice, naš izbor” u Tašmajdanskom parku uz učešće osnovaca glavnog grada i proglašenje pobednika likovnog konkursa “Zelene ideje za naš grad” koji su organizovali Delegacija EU u Srbiji, Informacioni centar EU i Sekretarijat za saobraćaj Grada Beograda.

Tokom narednih nedelju dana biće održan niz akcija u Beogradu čiji je cilj da se promovišu alternativni načini transporta i ukaže da se uz odgovorno korišæenje automobila i prelaskom na ekološki opravdane načine prevoza može postići značajno poboljšanje kvaliteta života.

Prva u nizu bilo je likovno takmičenje “Zelene ideje za naš grad”, čije su pobednice, učenice Kristina Vićentić iz Obrenovca i Marija Peštanac iz Pančeva, osvojile po bicikl, dok su drugoplasirani i trećeplasirani školarci nagrađeni rolerima.

U kategoriji osnovaca drugu nagradu osvojila je Jelena Mićić iz Niša, a treću Vasilije Ljubičić iz Novog Bečeja, dok je drugoplasirana srednjoškolka Sara Bojović iz Obrenovca, a trećeplasirana Jelena Damjanović iz Novog Sada.

Njihovi i 10 radova čiji su autori po odluci žirija pokazali posebnu kreativnost, postavljeni su na dva tramvaja GSP-a koji će tako brendirani voziti ulicama Beograda do kraja septembra.

Nagrade će biti uručene u subotu, 20. septembra na Trgu Republike u Beogradu gde će biti otvorena i izložba najuspelijih radova, koji će nakon toga biti izloženi u EU info centru u holu Doma omladine Beograda tokom sedam dana.

Istakavši da Evropska unija već godinama promoviše transport uz zaštitu okoline u gradovima, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da ove godine moto kampanje da ulice treba prilagoditi ljudima, a ne automobilima.

Evropska nedelja mobilnosti je kampanja promocije urbane mobilnosti koja se održava širom Evrope od 16. do 22. septembra svake  godine. Očekuje se da će u ovogodišnjoj kampanji, 13. po redu, učestvovati više od 2.000 gradova u 43 evropske zemlje, među kojima je i Srbija.

Više o Evropskoj nedelji mobilnosti pročitajte ovde

Saopštenje za štampu pogledajte ovde

Podeli

Comments are closed.