Gradovi Srbije u regionalnom programu EU za lokalne demokratije

0

Nikolas Bizel iz Delegacije EU u Srbiji, predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nadera i delegacije gradova i opština Šabac, Dimitrovgrad, Čačak, Kragujevac i Paraćin potpisali su memorandum o primeni Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu u iznosu od 900.000 evra.

Opšti cilj projekta “ReLOaD” je jačanje participativne demokratije i evropskih integracija na Zapadnom Balkanu kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka, kao i kroz unapređenje podsticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo.

Bizel je rekao da EU finansira ovaj projekat sa 900.000 evra, a UNDP ga sprovodi. “Za Uniju”, rekao je on, “organizacije civilnog društva su ključne u demokratskom procesu”.

FoNet

“Zato ohrabrujemo, posebno ovde u Srbiji ulogu civilnog društva da rade sa vlastima na nacionalnom, ali i lokalnom niovu. Ovaj projekat danas je važan kako bi smo uključile civilne organizacije na lokalnom nivou da učestvuju u kreiranju politika, ali da bismo obezbedili i transparentnost u finansiranju”, rekao je Bizel.

Nadera je rekla da UNDP čestita opštinama koje su pobedile na konkursu za ovaj program, jer će time podržati najranjivije grupe, odnosno biće 3.000 direktnih korisnika ReLOaD programa.

“Opštine će izabrati oko 20 projekata koji će sprovoditi sa organizacijama civilnog društva u svojim zajednicama. To je prilika za jačanje parnetsrtva na lokalnom nivou i pomoći će opštinama u upravljanju javnim fondovima”, rekla je Nadera.

Poseban akcenat biće na projektima koji se bave osnaživanjemvžena, mladima i marginalizovanim grupama.

Projekti će biti primenjeni u naredne dve godine, a očekuje se da počnu što pre, rekla je ona i istakla da se slični projekat sprovodi u drugim zemljama regiona.

Predsednik opštine Šabac Nebojša Zelenović rekao da taj grad dugi niz godina sarađuje sa EU na različitim projektima, a da ovaj ima posebnu važnost radi neposredne komunikacije sa civilnim društvom.

Gradonačelnik Dimitrovgrada Vladica Dimitrov rekao je da je za opštinu veoma važno što su izabrani na konkursu na učešće u projektu, posebno što se radi o maloj opštini, koja godinama unazad ima dobru saradnju sa nevladinim sektorom, i ovim projektom će tu saradnju ojačati.

Podeli

Comments are closed.