Prekogranična saradnja Srbije i Rumunije u borbi protiv raka

0

U Požarevcu je predstavljen početak sprovođenja Projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije u borbi protiv raka u pograničnom području. Projekat će povezati požarevačku Opštu bolnicu sa zdravstvenim institucijama iz Rumunije, a finansira se iz fondova Evropske unije.

Osnovni cilj Projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije pod nazivom “Bolje dijagnostikovanje i lečenje zloćudnih tumora” je borba protiv karcinoma. To podrazumeva saradnju između zdravstvenih ustanova sa obe strane granice, kako bi se obezbedio pristup modernim i efikasnim zdravstvenim uslugama za onkološke pacijente koji žive u regionu.

Ukupna vrednost projekta, koji se finansira iz IPA fondova Evropske unije je 11,6 miliona evra. U njemu zajednički učestvuju požarevačka Opšta bolnica, bolnice u Rešici i Temišvaru, odnosno Centar za genetske i celularne terapije u lečenje karcinoma “Onkogen” i Ministarstvo zdravlja Srbije.

“Ako nešto treba da finansiramo iz sredstava koja su nam raspoloživa, kada god je to moguće, dostupnih sredstava Evropske unije, to je svakako vezano za unapređenje zdravlja naših ljudi, jer bez zaista zdravih ljudi, zdrave nacije, zdravih građana, ne možemo ni da kreiramo bolju politiku i bolju budućnost za sve nas”, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

“Nije samo u Srbiji, svuda u Evropi sve su ljudi bolesniji, ali postoji jedan rezultat koji može da se napravi ako se bolest otkrije na vreme, što je i cilj svega ovoga što radimo, da su mnogo veće šanse da se ona izleči, da se kvalitetnije živi”, naglasio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. “Da budemo korisni i svojoj porodici i društvu i državi, i da pravimo manje problema za sve.”

Svi partneri na projektu dobiće modernu opremu za lečenje pacijenata sa karcinomom, a u Požarevcu će biti osnovan Regionalni centar za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti. U okviru projekta biće završena I kompletno opremljena zgrada Nove bolnice u Požarevcu.

“Novim projektom”, objasnio je Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac, “završavaju se dodatna tri sprata, čime ćemo dobiti centralni operativni blok sa intenzivnom negom i stacionarni deo odeljenja ginekologije sa akušerstvom, urologije i hirurgije.”

Za tri godine, po završetku Projekta prekogranične saradnje, ukupno 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti.

Podeli

Comments are closed.