Svečano obeležen završetak uspešnih obuka za državne funkcionere u prosveti

0

Više od 850 učesnika prisustvovalo je obukama o sprečavanju sukoba interesa i kontroli imovine i prihoda funkcionera u prosveti. Od marta 2018. godine održano je 14 obuka u 12 gradova širom Srbije za direktore i sekretare predškolskih ustanova, direktore i sekretare osnovnih, srednjih i visokih škola, kao i dekane i sekretare na fakultetima u organizaciji projekta Prevencija i borba protiv korupcije, koji finansira Evropska unija u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Svečano obeležavanje završetka serije uspešnih obuka održano je 7. marta 2019. u gradskoj Opštini Vračar u Beogradu. Prisutne je pozdravio predsednik opštine Vračar Milan A. Nedeljković.

Obraćajući se prisutnima Mateja Norčič Štamcar, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji istakla da je „ponosna što Evropska unija finansira veoma značajan projekat koji podržava Srbiju u razvoju snažne politike prevencije i borbe protiv korupcije. Ova tema je od fundamentalne važnosti ne samo za evropsku budućnost Srbije, već posebno za svakodnevni društveni i ekonomski razvoj zemlje, za ljude u ovoj zemlji, za njihov osećaj pravde i za kvalitet njihove uprave“, istakla je Norčič Štamcar.

Ona je dodala da se pri usvajanju sopstvenog Akcionog plana za implementaciju Poglavlja 23, Srbija obavezala da će se uskladiti sa politikama i standardima EU.

EU ostaje partner sa Srbijom u implementaciji ovog plana kao najveći donator u Srbiji. Pomoću mnogih dostignuća koja su planirana ovim projektom, predviđeno je da će Srbija zaista ispuniti svoje obaveze i prevazići mnoge teške zadatke koji joj predstoje. Želim da ponovo naglasim da to nije zbog pristupanja EUnego,što je jošvažnije, u ciljuzaštite i dobrobiti građana Republike Srbije“, naglasila je ona.

U nastavku izlaganja, prisutnima su se obratili i Verka Atanasković, v.d. pomoćnika direktora, Agencija za borbu protiv korupcije, Sektor za sukob interesa i pitanja lobiranja, Jovan Božović, v.d. pomoćnika direktora, Agencija za borbu protiv korupcije, Sektor za kontrolu imovine i Anamarija Viček, državni sekretar, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Više od 150 učesnika, koji su prisustvovali poslednjoj iz serije obuka, stekli su potrebna znanja o pravnom, praktičnom i proceduralnom aspektu sukoba interesa i kontroli prihoda i imovine, kako bi ispunili svoje obaveze propisane Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Predstavljene su im obaveze funkcionera u oblasti sprečavanja sukoba interesa, kako se vodi postupak utvrđivanja povrede odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka. Učesnici su, takođe, upoznati sa prijavljivanjem imovine funkcionera, značaju javnih nabavki u sektoru prosvete. Radionicu su vodile Miroslava Cetina, Milica Lazić i Almira Medunjanin iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Više informacija o projektu: www.protivkorupcije.rs

Podeli

Comments are closed.