Završen Festival evropskog filma

0

Projekcijama filmova o kulturnom nasleđu Starog kontinenta, u periodu od 30. januara do 8. februara 2019. godine, u EU info centru u Beogradu, uspešno je završen sedmi po redu Festival evropskog filma. Festival je počeo 2018. godine, 9. maja na Dan Evrope u Zaječaru, a zatim je putovao u Mladenovac, Užice, Šabac, Lazarevac, Novi Pazar, Niš, Novi Sad, Leskovac, Zrenjanin, Smederevo, Zemun, Požarevac, Vršac i na kraju Beograd. Skoro sedam hiljada gledalaca je tokom trajanja festivala u 15 gradova, na 19 lokacija dobilo priliku da pogleda 29 najboljih evropskih filmova iz 21 zemlje Evropske unije i Srbije, što predstavlja do sada najveći broj gradova u kojima je festival otvoren, zemalja učesnica, broja filmova, ali i broja publike.

Bogatstvo jezika, kulture, istorije, običaja i verovanja prikazano je kroz dugometražne, kratke, animirane i dokumentarne filmove Španije, Portugalije, Francuske, Nemačke, Kipra, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Italije, Austrije, Grčke, Velike Britanije, Belgije, Rumunije, Bugarske, Holandije, Hrvatske, Švedske, Danske, Finske i Srbije, jer je festival otvoren tokom Evropske godine kulturnog nasleđa, čime je publika širom Srbije dobila priliku da otkriva i istražuje evropske kulturne horizonte kroz film.

Festival evropskog filma završen je projekcijom filma „Druga strana nade“ finskog reditelja Akija Kaurismakija, koji je dobio Srebrnog medveda za režiju na 67. Berlinskom festivalu. Marija Stevuljević, menadžerka Festivala evropskog filma, tom prilikom je, pred punim amfiteatrom EU info centra, rekla da festival od svog osnivanja 2011. godine, donosi najbolje filmove iz evropskih bioskopa u srpske gradove. „Pre tri godine, otpočeli smo sa jednom lepom tradicijom, a to je da festival otvorimo tokom Meseca Evrope u gradovima širom Srbije i da ga tek onda na zimu zatvorimo u Beogradu, kako bi publika tokom čitave godine širom zemlje imala prilike da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima koje Evropa pruža. Ove godine uveli smo još jednu novinu kako bismo privukli pre svega mlađu publiku, u čemu smo i uspeli, a to je da filmove puštamo kako u kulturnim centrima, tako i da idemo tamo gde mladi izlaze. Na taj način, imali smo projekcije filmova u kafićima i co-working prostorima, pod otvorenim nebom u prirodi, ali i na jednom glavnom trgu, na brodu usidrenom na Dunavu, pa čak i u jednom obnovljenom vojvođanskom dvorcu.“

Festival evropskog filma je potpuno besplatan za sve gledaoce. Održan je u organizaciji EU info centra uz podršku Delegacije Evropske unije i Mreže kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

Kontakt za medije: Marija Stevuljević, marija.stevuljevic@euinfo.rs, +381 63 452 961.

Podeli

Comments are closed.