Protekle nedelje održan je treći u nizu Književnog kluba Evropa, a ovaj put smo razgovarali o knjizi „Plavetnilo“,  višestruko nagrađivane norveške spisateljice Maje Lunde.

Ovo delo bavi se tekovinama ekološkog aktivizma u Norveškoj, ali i čitavoj Evropi, mogućnostima, različitim faktorima koji utiču na zaštitu životne sredine. „Plavetnilo“ je jedno u nizu dela ove autorke koje za temu ima zaštitu prirode i ljudsku ulogu u njenom očuvanju. Ovo delo takođe tematizuje pitanje siromaštva, migracija i položaja evropskih zemalja kada je količina prirodnih resursa u pitanju.

U kafeu PUBeraj, gradska faca i berberin Andrija Brica Nikitović, docent na Odseku za komparativnu književnost Stevan Bradić i studentkinja Komparativne književnosti Jaroslava Fabjan razgovarali su sa prisutnima o ekološkom aktivizmu u Srbiji i razlikama u odnosu na razvijenije zemlje Evrope.

„Ono što ja primećujem jeste doza snobizma i elitizma u liku Signe, koji Maja Lunde sjajno gradi. Ova knjiga prikazuje i manjkavosti eko aktivizma u Evropi, te nam pomaže da uvidimo realnost borbe za zaštitu prirode, konkretno za brigu o resursima vode. Ona je u knjizi u više navrata zbog emocija zanemaruje svoje napore za očuvanje vode i odlazi u ekstrem sebičnosti“, naglasio je Nikitović.

Kjiževni klub Evropa organizuje EU info point u Novom Sadu u saradnji sa Grdaskom bibliotekom i Odsekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Cilj ovog događaja jeste da upozna domaću publiku sa književnim ostvarenjima različitih evropskih zemalja, kao i njihovom kulturom, ali i da izmesti književnost i razgovor o književnosti iz formalnih okvira i smesti je u svakodnevne, neformalne prostore.