Evropska unija kao zajednica je po prvi put bila predstavljena na manifestaciji Evropsko selo, koje je ove godine održano 12. put u Zrenjaninu. Evropsku uniju predstavljali su đaci osnovne škole “Mladost” iz Tomaševca, koja je ujedno i pokretač ove manifestacije.

 

Predstavnica Delegacije Evropske unije Sena Marić istakla je kako Delegacija veoma ceni ovu inicijativu, jer je ona nastala upravo od nastavnika i đaka.

“Evropa je vaše selo, a vi ste budućnost Evrope. Evropska unija će nastaviti da podržava grad Zrenjanin, a pojačaće saradnju i sa ostalim školama, sa nastavnicima i đacima, koji će, posebno nakon završene osnovne škole, imati više mogućnosti da se ostvaruju i kroz program Erasmus i razne druge programe Evropske unije”, rekla je Marić.

 

Manifestaciju “Evropsko selo” ove godine je posetio i ambasador Republike Češke i predstavnici Nemačke ambasade.

“Evropsko selo” je jedinstveni događaj u Srbiji, a prvi put je održan 2012. godine u organizaciji OŠ “Mladost” iz Tomaševca, sela nadomak Zrenjanina. Tradicionalno učenici 27 državnih osnovnih škola grada Zrenjanina predstavljaju zemlje članice Evropske unije.

Prvobitna ideja proizašla je iz činjenice da 75 posto mladih u toj opštini pre 11 godina nije imalo priliku da putuje ni u jednu od zemalja Evropske unije i želje da se promoviše različitost nacija i država koje čine modernu Evropu.

Pogledajte još fotografija: