Predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i institucije koje se bave stručnim obrazovanjem moći će u narednom periodu da učestvuju u projektima mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja u projektima u okviru Erazmus+ programa, rečeno je na nacionalnom informativnom danu o mogućnostima za opšte, stručno i obrazovanje odraslih.

Kako je navedeno, od ovog konkursnog roka i organizacije i ustanove koje se bave obrazovanjem odraslih u Srbiji moći će da podnose prijave za projekte u okviru kojih će slati nastavno i osoblje zaduženo za strateški razvoj organizacija na stručna usavršavanja u inostranstvo.

Ovom aktivnošću omogućava se mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u cilju sticanja iskustva učenja i upoznavanja sa načinom rada u drugoj državi.

Zamenik šefa Delegacije EU u srbiji Oskar Benedikt rekao je da je velika čast biti na informativnom danu na kom će moći da se čuje o fantastičnim mogućnostima programa razmene u okviru Erazmus+ programa.

„Erazmus+ program je jedan od naših najuspešnijih i najpoznatijih programa u EU koji je doneo najbolje rezultate kada je reč o evropskoj integraciji u poslednjih 60 godina. Kroz te programe povezujemo mlade ljude – učenike, studente, nastavnike, profesore, škole, univerzitete iz svih evropskih zemalja“, rekao je Benedikt.

Beta

Beta

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Predić podsetila je da je veliki program Evropske unije za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja i mladih cenjen na tlu cele Evrope i da sve zemlje EU, zemlje kandidati za članstvo u EU i druge zemlje iz okruženja učestvuju u njemu.

„Ovogodišnji konkurs rok predstavlja značajan pomak u odnosu na prethodne godine. Napredovali smo u smislu uloge koja se dodeljuje našim ustanovama jer je Srbija 2016. godine, zahvaljujući zalaganjima ministarstva i Vlade Srbije započela pripremne mere za punopravno učešće u programu“, rekla je Predić.

Ona je istakla i da je taj proces sastavni deo procesa pridruživanja Srbije EU i aktivnosti zarad zatvaranje poglavlja 26 u kome se nalaze i obrazovanje i kultura.

„Zato na ovom konkursu, pored uloga partnera na projektima na poziv kolega iz Evrope, akcije i dalje aktuelna, institucije imaju šansu da se oprobaju i u odgovornoj ulozi podnosioca projektnih prijava, a kasnije, ako projekti dobiju finansiranje, moraju da se brinu o pravilnom korišćenju finansijskih sredstava“, rekla je Predić dodajući da smo time na korak bliže punopravnom učešću programu.

Sofija Dukić iz Fondacije Tempus – organizacije koja je u saradnji sa Ministarstvom prosvete zadužena za sprovođenje velikog evropskog programa, rekla je da se radi o najvećem evropskom programu za saradnju u ovoj oblasti.

Navodeći da je prošle nedelje program otvorio svoje ovogodišnje konkurse za projekte, ona je istakla da je Tempus zadužen da informiše sve koji imaju šanse da se pojave na konkursu.

„Želja nam je da predstavimo ono što je po prvi put otvoreno za škole u Srbiji, za ovaj sektor obrazovanja uopšte, a to su prilike za razmene nastavnog osoblja i u jednom manjem delu učenika kada govorimo o stručnom obrazovanju“, rekla je Dukić.

Kako je istakla, glavni cilj je da se skrene pažnja institucijama da su upravo one te koje su odgovorne za podnošenje projekata da bi kasnije njihovi zaposleni dobili šansu da odu negde u zemlje EU, posete svoje kolege i učestvuju u izvođenju nastave.

„Srbija je značajno napredovala u odnosu na prethodne konkursne rokove u Erazmus+ programu baš zbog šansi o kojima danas pričamo, a to su projektne prijave za projekte razmene koji se podnose našoj organizacije prvi put ove godine, a gde se radi o direktnom učešću škola i organizacije za obrazovanje odraslih u svojstvu koordinatora dok su ranije bili samo partneri“, rekla je Dukić.