Svaki popis je zlatni rudnik podataka o tome koliko nas je, kako živimo, kako se menjamo. Popisivanje stanovništva trajaće ceo oktobar, a pripreme su uveliko u toku.

„Tu su brojne aktivnosti, metodološko-organizacione, saradnja, priprema preko 20 aplikacija. Što se građana tiče potrebna je pre svega dobra volja kako bismo stekli odnos saradnje i poverenja između zvanične statistike i građana Republike Srbije“, rekla je Snežana Lakčević, pomoćnik direktora Zavoda za statistiku, za RTS.

„Jedna od specifičnosti predstojećeg popisa je ta što ćemo prvi put u ovom popisu koristiti elektronske obrasce, popisivači će nositi laptopove, gde je aplikacija za unošenje obrazaca. Jedan obrazac je za građanina, odnosno državljanina Srbije, a drugi za domaćinstvo i stan“, objašnjava Lakčević.

Republički zavod za statistiku, kao nosilac popisnih aktivnosti, objavio je 22. jula 2022. godine Javni poziv za prijavljivanje kandidata za popisivače, na veb-sajtu Republičkog zavoda za statistiku: www.stat.gov.rs  i na veb-sajtu Popisa: www.popis2022.stat.gov.rs.

Javni poziv sadrži opšte i posebne uslove koje kandidati/kandidatkinje treba da ispune, kao i opis kompletnog postupka odabira kandidata/kandidatkinja, kao i period i način angažovanja popisivača. Za potrebe popisnih aktivnosti u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji planirano je angažovanje 15.000 popisivača.

Zainteresovani građani/građanke prijavljuju se isključivo popunjavanjem elektronske prijave, dostupne na veb-sajtu Republičkog zavoda za statistiku www.stat.gov.rs  i na veb-sajtu Popisa – www.popis2022.stat.gov.rs do 5. avgusta 2022. u 20 časova.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji sprovodi se u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine („Službeni glasnik RS“, br. 9/2020 i 35/2021).

Početkom zvanične statistike u Srbiji smatra se 18. april 1862. godine, kada je knez Mihailo Obrenović potpisao akt kojim se Ekonomsko odeljenje Ministarstva finansija obavezuje da vodi statističke poslove za sve grane državne uprave. Načelnik odeljenja bio je prof. dr Vladimir Jakšić.

Ekonomsko odeljenje, Statističko odeljenje, Uprava državne statistike, Statistički ured, Zavod za statistiku i evidenciju, Zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku – nazivi su institucija koje su u prethodnih 160 godina vodile zvaničnu statistiku Srbije.

Prvi popis stanovništva u Srbiji izvršen je 1834. Između dva svetska rata izvršena su dva popisa stanovništva, dok je posle Drugog svetskog rata prvi popis izvršen 1948, kao „skraćeni popis” u svrhu obnove infrastrukture i zahteva za nadoknadu štete, a nakon 1961. godine popis se odvija na deset godina.

Finansijska sredstva za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija. Pomoć je deo projekta EU za razvoj statistike u Srbiji. Ukupna vrednost projekta je 29 miliona evra, od čega je EU obezbedila 20 miliona.

Pogledajte promotivni video „Budi popisivač“:

Podrška Evropske unije reformi javne uprave u Srbiji vredna je preko 200 miliona evra, od 2000. godine do danas. Sredstva namenjena javnoj upravi koriste se za profesionalizaciju uprave, razvoj elektronskih usluga, upravljanje javnim finansijama i unapređenje rada lokalnih samouprava i nezavisnih institucija. Reforma javne uprave je jedan od najvažnijih elemenata procesa pristupanja Srbije EU, a tokom 2014. je stavljena i u prvi plan pregovora. Moderna i profesionalna javna uprava je ključni element za svaku zemlju članicu EU kako bi se efikasno sprovodili zakoni i kako bi se transparentno upravljalo sredstvima iz fondova EU.

Pročitajte još: