U nastavku aktivnosti Programa “Pomoć Evropske unije za migrante i izbeglice u Srbiji”, prošireni su smeštajni kapaciteti Prihvatnog centra u Preševu obezbeđivanjem 300 dodatnih kreveta. Nadležni iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Policije ovom donacijom Delegacije Evropske unije u Srbiji, dobili su neophodnu podršku za prevazilaženje migrantske krize i spremili se na nove izazove na graničnim prelazima sa Makedonijom.

Ilegalni prelazi migranata iz Makedonije i Bugarske se nastavljaju, zbog čega je Republici Srbiji i dalje potrebna podrška u rešavanju izbegličke krize. Prema rečima Slobodana Savovića, zamenika upravnika Prihvatnog centra Preševo, broj migranata se povećao u proteklih nekoliko dana, a juče je u ovom centru boravilo 152 osobe.

Presevo_isporuka_kreveta_2

“Situacija je bolja nego prošle godine, kada smo imali i po 8000 ljudi dnevno u centru. Svakako, državi Srbiji i dalje znači svaka pomoć u podizanju njenih kapaciteta, a zahvaljujući ovoj donaciji Delegacije Evropske unije, u Preševu smo sada spremni  za smeštanje i do 1.100 migranata. Naravno, ljudski se nadamo da oni nikad neće biti popunjeni do kraja”, istakao je Savović.

On je dodao da je podrška donatora neophodna Srbiji, kako bi mogla efikasno da pristupi registraciji i daljem usmeravanju migranata koji prolaze kroz njenu teritoriju, uz pružanje svih osnovnih usluga – smeštaja, hrane, garderobe, higijene, medicinskih usluga tokom boravka migranata u tranzitnim i prihvatnim centrima.

Presevo_isporuka_kreveta_3

“Komesarijatu je izuzetno važna saradnja sa partnerima, a od posebnog značaja je podrška Evropske unije kroz prepoznavanje potreba na terenu”, rekao je na kraju razgovora Savović.