Glavni zaključci sastanka Saveta za spoljne poslove

0

Savet je raspravljao o Iranu, tačnije o sprovođenju Zajedničkog sveobuhvatnog plana delovanja (Iranski nuklearni sporazum). Ministri su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu, Venecueli i opasnom rastu tenzija u Ukrajini.

Iran

Savet je raspravljao o Iranu. Ministri su se fokusirali na sprovođenje Iranskog nuklearnog sporazuma, između ostalog na tekuće napore koje EU ulaže kako bi sačuvala delotvorne finansijske kanale ka Iranu i nastavila da održava legitimne trgovinske odnose u kontekstu iznova uvedenih sankcija Iranu od strane SAD-a 5. novembra 2018. Složili su se da skorašnje ponašanje iranskih aktera na evropskom tlu izaziva zabrinutost, a reči je bilo i o iranskom programu za razvoj balističkih raketa i drugim aspekatima reigionalne bezbednosti.

“Države članice su postigle konsenzus da je neophodno ostati dosledan našoj politici prema Iranu, počev od našeg najvećeg interesa, a to je očuvanje nuklearnog sporazuma. Nedvosmilena podrška EU sprovođenju tog sporazuma ne znači da ćemo zažmuriti na druge probleme”, izjavila je Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljne poslove i politiku bezbednosti

Zapadni Balkan

Ministri spoljnih poslova su raspravljali o Zapadnom Balkanu. Nakon godine u kojoj je do došlo intenziviranja odnosa između i Zapadnog Balkana, ministri su imali priliku da se osvrnu na angažman i saradnju EU sa regionom. Još jednom su potvrdili nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ali su podsetili i da očekuju preduzimanje daljih koraka na evropskom putu regiona, konkretno u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Na sastanku se razgovaralo o poslednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, čime su se ministri nadovezali na svoj prethodni sastanak, i podsetili da je neophodno uspostaviti vladu na svim nivoima vlasti i ostvariti napredak na planu sprovođenja reformskog programa. Istakli su i značaj podrške sprovođenju Prespanskog sporazuma između Skoplja i Prištine. Ministri su izrazili podršku snažnom fokusu na dijalog Beograda i Prištine. U tom kontekstu su, međutim, naglasili i zabrinitost povodom odluke vlade Kosova da poveća porez na robu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto, kojom je prekršena CEFTA.

Ukrajina

Savet je raspravljao i o najnovijim dođajima u Ukrajini. Šefovi diplomatija su istakli zabrinutost povodom opasnog rasta tenzija u Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. Potvrdili su da EU ne priznaje “izbore” od 11. novembra 2018. te da ih smatra nezakonitim i nelegitimnim. Savet je dodao još devet osoba uključenih u takozvane “izbore” spisku lica na koja se primenjuju sankcije zbog činova koji narušavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Visoka predstavnica i ministri spoljnih poslova su tokom ručka razgovarali i sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Pavlom Klimkinom. Fokus njihovog razgovora je bio na najnovijim dešavanjima u Azovskom moru i bezbednosnoj situaciji u Ukrajini, kao i na eventualnoj pomoći EU pogođenim regionima na jugoistoku Ukrajine.

Podeli

Comments are closed.