Godinu dana evropskih snaga solidarnosti

0

Danas se obeležava prva godišnjica Evropskih snaga solidarnosti. Za godinu dana otkako je Evropska komisija pokrenula Evropske snage solidarnosti, za učešće se prijavilo 42.745 mladih iz svih država članica. Njih 2.166 je počelo angažman u 1.434 organizacije. Komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger je izjavio: „Mladi će raditi na važnim projektima, steći prijatelje za ceo život i učiniti nešto dobro za naše društvo pod oznakom kvaliteta Evropskih snaga solidarnosti.

Komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič dodaje: „Veoma mi je drago što tako veliki broj mladih iz cele Evrope čvrsto veruje u solidarnost i što su volontiranjem, obukom ili radom rešeni da pomognu drugima. Godinu dana od pokretanja Evropskih snaga solidarnosti mnogi od njih već daju doprinos, a time i pomoć i nadu onima kojima je to potrebno. Sada moramo da brzo usvojimo poseban pravni osnov i budžet za naredne godine kako bi potencijalne koristi od Evropskih snaga solidarnosti postale realne.”

Komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage Marijan Tisen kaže: „Učešće u Evropskim snagama solidarnosti nije samo sjajan način da se iskaže solidarnost, već je i način da se mladima omogući da steknu nove veštine i da se stvori dodata vrednost u njihovom rezimeu. Nadam se da će naš predlog za jačanje Snaga solidarnosti biti uskoro usvojen kako bismo mladima u Evropi ponudili još više mogućnosti.”

Podeli

Comments are closed.