Jesenja ekonomska prognoza: privredni rast evro zone najbrži u poslednjih deset godina

0

Prema jesenjoj ekonomskoj prognozi, privreda evro zone je na putu da ostvari najbrži rast u poslednjih deset godina, dok se za realni BDP predviđa rast od 2,2 odsto. Time se značajno premašuje prolećna prognoza od 1,7 odsto. Privreda EU u celini će takođe premašiti očekivanja zahvaljujući snažnom rastu of 2,3 odsto (u odnosu na 1,9 odsto koliko je prognozirano u proleće). Komisija očekuje rast privrede i u evro zoni i u EU – 2,1 odsto u 2018. odnosno 1,9 odsto u 2019.

Valdis Dombrovskis, potpredsednik nadležan za evro i socijalni dijalog, finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala, kaže: „Krov treba popravljati dok je sunčano. Treba da iskoristimo povoljnu ekonomsku prognozu kako bismo dodatno povećali otpornost, kako ekonomske i monetarne unije tako i pojedinačnih zemalja.“

Pjer Moskovisi, komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu, dodaje: „Nakon pet godina umerenog oporavka, evropski rast dobija na brzini. Stižu nam dobre vesti sa mnogih frontova, otvaraju se radna mesta, investicije rastu, a javne finansije su snažnije. Međutim, preostaju problemi poput visokog nivoa javnog duga i blagi rast plata. Zato je neophodno da se države članice odlučno zalažu za nastavak rasta i ravnopravnu raspodelu njegovih plodova. Osim toga, potrebna je strukturalna konvergencija i jačanje evro zone kako bi bilo otpornije na buduće potrese i postalo pravi pokretač zajedničkog napretka. Naredne nedelje će u tom smislu biti presudne.”

Integralni tekst jesenje ekonomske prognoze je dostupan ovde

Podeli

Comments are closed.