Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo, a obrazovanje – kako formalno, tako i neformalno ključno je za razvijanje jakih demokratskih društava i stvaranje aktivnih građana, zaključak je više od stotinu mladih iz cele Srbije koji su se okupili, šestom po redu, Youth Rights Talksu – najvećem događaju o ljudskim pravima mladih u Srbiji koji organizuje Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava. Tema Youth Rights Talks bila je pravo na obrazovanje kao osnovno ljudsko pravo i izazovi sa kojima se u tom procesu suočavaju mladi u Srbiji – od nejednakog pristupa obrazovanju preko nepoverenja u institucije, zabrinutosti i straha u vezi sa bezbednošću u školama do potrebe za adekvatnom reformom obrazovnog sistema.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, otvarajući događaj, osvrnuo se na položaj i ulogu mladih u društvu, ukazujući da mladi u Srbiji ne treba da pristaju na pasivnu ulogu već aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka koje ih se tiču. „Obrazovanjem dete postaje čovek i građanin, a time i osoba koja baštini temeljne vrednosti ljudskih prava – solidarnost, empatiju, moralnu ispravnost, čovekoljublje, uvažavanje i prihvatanje razločitosti bez čega nema humanog društva”. On je istakao kako obrazovanje mora uvek biti dostupno  svakome, da mora biti  besplatno u svakom segmentu, ne samo kroz odsustvo školarina nego i kroz besplatne udžbenike, druga sredstva za učenje, pribor i drugo.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma i omladine Ivana Antonijević istakla je na značaj neformalnog obrazovanja i značajnu ulogu koje u tom procesu imaju organizacije civilnog društva.

„Univerzalna deklaracija UN o ljudskim pravima aktuelna je sada isto kako je bila aktuelna u vreme kada je bila napisana, pre 75 godina. U njoj je istaknuto pravo na obrazovanje kao osnovno ljudsko pravo, a upravo znanje predstavlja moć koja mladima daje alat da budu aktivni članovi društva”, istakao je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Fabio Scano. Napomenuo je da je Srbija usvojila Strategija UN za mlade do 2030. godine koja ukazuje na potrebu da obrazovanje bude besplatno za sve dečake i devojčice.

„Angažovanje, osnaživanje i povezivanje mladih je u strateškom fokusu EU i srećna sam što Evropska unija podržava ovu vrstu inicijativa – u kojima mladi istupaju i diskutuju o svojim potrebama, izazovima i idejama. EU će nastaviti da podržava inicijative na svim nivoima koje se zalažu za politike i usluge orijentisane ka mladima, čineći tako donošenje odluka  reprezentativnijim – u skladu sa položajem i potrebama generacije, kao što je i ovaj projekat koji nas je danas okupio, a koji je podržan kroz operativne grantove civilnom društvu. Ovo je dragocena prilika da čujemo od mladih njihove ideje o tome kako prilagoditi obrazovni sistem punom ličnom razvoju, poštovanju ljudskih prava i sloboda, a najvažnije – njihovoj budućnosti. Budućnost našeg kontinenta, kojoj se nadam, biće zelenija, pravednija i bez diskriminacije“ zaključila je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva

Deset mladih govornika i govornica su izneli svoje jedinstvene priče o obrazovanju, kao i predloge rešenja izazova koje su identifikovali. Youth Rights Talks je događaj koji već šestu godinu zaredom organizuje Beogradski centar za ljudska prava i koji mladima pruža prostor da slobodno izraze svoje stavove o aktuelnim društvenim problemima, da se sagleda i čuje perspektiva mladih, njihovi pogledi, mišljenja i lične priče. Pod sloganom #NeGaziCveće Youth Rights Talks 2023 je pored mladih iz čitave Srbije okupio i predstavnike međunarodnih organizacija, akademske zajednice, omladinske radnike, medije, donosioce odluka i institucije koje se na nivou politika bave pitanjima, izazovima i budućnošću mladih u Srbiji.

Rad Beogradskog centra za ljudska prava podržava Evropska unija.