Godišnje na regionalnoj deponiji u Sremskoj Mitrovici dođe preko 50.000 tona otpada, iz Šapca, Sremske Mitrovice i nešto manje otpada iz Bogatića jer je Bogatić relativno mala opština. Od početka rada 2014. godine izdeponovano preko 350.000 tona otpada.

„2007/2008. godine su počele aktivnosti na pripremi planske i projektne dokumentacije za izgradnju regionalnog sistema. Delegacija Evropske unije je prepoznala taj projekat i aktivno se uključila od 2008. godine, najpre izradom studije izvodljivosti, a zatim pomažući proces izgradnje celog sistema“, kaže Nenad Tomić, pomoćnik direktora Regionalnog preduzeća Srem-Mačva.

U svrhu upravljanja regionom formirano je preduzeće Regionalna deponija Srem-Mačva, od strane dva grada osnivača, koje upravlja samom deponijom i transfer stanicom u Šapcu.

Osnovni princip kojem se pristupilo od početka jeste da se obezbedi održivost celokupnog sistema. Važno je pomenuti da je regionalna deponija Srem-Mačva tek druga regionalna, sanitarna deponija u javnom sektoru koja je zaživela u Srbiji, a transfer stanica u Šapcu je prva isprojektovana i prva operativna transfer stanica u Republici Srbiji.

U ovom trenutku je u fazi izrade projektna dokumentacija za proširenje deponijskih kapaciteta koji će obezbediti nesmetano deponovanje na ovoj lokaciji i u narednih desetak godina, kako bi se celokupna investicija Evropske unije učinila održivom na duži vremenski period.