Neformalni sastanak minsitara spoljnih poslova

0

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije će se 30. i 31. avgusta, na poziv savezne ministarke Karin Knajsl i Visoke predstavnice i potpredsednice Evropske komisije Federike Mogerini, sastati u Beču na neformalnom sastanku, poznatom i kao gimnih.

Visoka predstavnica i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini predsedava gimnihom i u dogovoru sa zemljom koja trenutno predsedava Unijom, prikuplja pitanja o kojima će se razgovarati. Moguće teme razgovora su trenutna situacija na Bliskom istoku, transatlantski odnosi, Jugoistočna Evropa i jačanje efikasnog multilateralizma, saopštilo je austrijsko predsedništvo EU.

Evropski komesar Johanes Han će takođe učestvovati na sastanku.

Razgovori o Jugoistočnoj Evropi će biti usmereni na razvoj događaja u nastupajućim mesecima, i procesom proširenja u centru pažnje.

Radna sednica o efikasnom multilateralizmu će se održati zajedno sa zemljama kandidatima za članstvo u EU: Albanijom, Bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom i Turskom. Jačanje efikasnog multilateralizma i globalnog poretka zasnovanog na pravilima su među ključnim prioritetima Globalne strategije EU – fundamentalnog strateškog dokumenta EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost. Istovremeno, to je i jedan od prioriteta austrijskog predsedništva EU.

Dejvid Mekalister, član Evropskog parlamenta i predsednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, takođe će učestvovati u nekim delovima sastanka.

Podeli

Comments are closed.