Botanička bašta „Jevremovac“ u Beogradu, obnovljena sredstvima Evropske unije u iznosu od 1.4 miliona evra, svečano je otvorena u prisustvu ministra prosvete Srbije Srđana Verbića i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta.

U obnovljenim objektima botaničke bašte u Beogradu nalazi se više od 1.500 zeljastih biljaka i oko 350 vrsta drveća, žbunja i egzotičnog bilja.

„Posebno mi je drago što smo tokom radova uspeli da očuvamo autentičnost objekta velikog staklenika. On je u 19. veku kupljen u Nemačkoj u Drezdenu i sagrađen je u viktorijanskom stilu. Tako smo pored obnove staklenika, unapređenja Botaničke bašte, doprinosa srpskoj botanici i nauci – uspeli da očuvamo i duh viktorijanske kulture, kao dela evropske kulturne baštine u Srbiji“, rekao je Devenport.

image(1)

Evropska unija uložila je 30 miliona evra u dvogodišnji projekat pomoći visokom školstvu u Srbiji – “Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji – EU HETIP”, koja obuhvata rekonstrukciju i obnovu fakulteta i isporuku savremene nastavno naučne opreme, učila i nameštaja za 27 fakulteta na svih pet državnih univerziteta.

Devenport je istakao da je Evropska unija od 2000. godine do sada, na ime pomoći obrazovnom sistemu u Srbiji, donirala 63 miliona evra.

„Od predškolskog, preko srednje stručnog pa do visokog obrazovanja, kroz mnoge EU projekte pomogli smo da se obnove obrazovni objekti, kupi savremena oprema ali i da se unaprede nastavni planovi i usvoje novi zakoni. Cilj EU je da podrži Srbiju da unapredi celokupan sistem obrazovanja u skladu sa srpskom strategijom za obrazovanje, EU standardima i svetskim trendovima“, rekao je Devenport.

On je dodao da EU standardi, međutim, nisu cilj sami po sebi: „cilj je da što više mladih, učenih ljudi doprinesu ekonomskom i naučnom boljitku u Srbiji. Rekonstrukcija ovih objekata u Botaničkoj bašti je deo tog plana: iskreno verujem da će pružiti bolje uslove rada studentima i profesorima  i otvoriti nove perspektive biolozima i istraživačima“.

Na kraju svečanosti ambasador Devenport je zajedno sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem zasadio Pančićevu omoriku u Botaničkoj bašti kao simbol prijateljstva.

Press release EU donation of 1.4 million for new facilities at the Botanical Garden