Kretanje u urbanim sredinama u dužini od 5 km najpametnije je obaviti peške, biciklom, gradskim prevozom ili drugim vidovima saobraćaja koji štede sredstva i energiju.

Za najmlađe je bitno da nauče od stručnjaka kako da najoptimalnije i najbezbednije putuju do škole i kako da budu odgovorni za sebe, životnu sredinu i druge učesnike u saobraćaju.

O ovim temama smo razgovarali sa učenicima drugog, četvrtog i sedmog razreda Osnovne škole Laza Kostić, stanovnicima blokova, stručnjakom iz Grada Beograda, NVO “Moj lepi grad” i predstavnikom Delegacije EU u Srbiji, na događaju „Aktivna mobilnost u novobeogradskom naselju“, održanom u okviru kampanje Evropska nedelja mobilnosti 2023.

Današnji događaj organizujemo sa našim lokalnim partnerom NVO „Moj lepi grad“. Mi se sada nalazimo  u bloku 19a na Novom Beogradu, i trudimo se da deca koja imaju između 8 i 10 godina nauče nešto o mobilnosti. Evropska nedelja mobilnosti promoviše u celoj Evropi da koristimo više bicikl, javni prevoz, ili da samo šetamo. I to je ideja koja je nama važna, zato što je to zaštita životne sredine, a zaštita životne sredine je na kraju dobra za sve nas, rekao je Patrik Šmelcer, savetnik za medije i odnose s javnošću pri Delegaciji EU u Srbiji.

Aleksandra Tošić, v.d. direktorke OŠ „Laza Kostić“ naglasila je da učenici škole drugu godinu zaredom učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti koja se obeležava u gradovima Evrope.

“Ove godine učestvuje oko sto učenika. Jako nam je važno da vezu između bloka 19 i 23 prikažemo kao puteve bezbednosti – da deca nauče da prelaze te frekventne raskrsnice bezbedno i pažljivo, a ujedno da štede energiju, da koriste svoje nogice, bicikle, trotinete, što manje da idu automobilima, a da što više budu aktivni”, izjavila je Tošić.

Kroz edukativnu šetnju, vožnju bicikala i električnih trotineta, prelazak modernizovanih raskrsnica i rešavanje edukativnog kviza sa simulacijom praktičnih saobraćajnih situacija – na dva poligona, mladi su dobili nova znanja o pametnim vidovima kretanja u urbanoj sredini. U saobraćajnoj simulaciji su aktivno uzeli učešće i đaci Saobraćajne sekcije starijih odeljenja škole.

Nakon završetka programa na otvorenom, grupa učenika OŠ Laza Kostić se ukrcala na moderan električni autobus i uputila ka EU info centru – gde su kroz interaktivnu radionicu unapredili svoja teorijska i praktična znanja iz oblasti urbane mobilnosti, uštede energije i smanjenja zagađenja.

„Deca su danas aktivno učestvovala u radionici održive urbane mobilnosti, shvatajući da efikasnije korišćenje resursa i energije može transformisati naše gradove u zdravije i čistije zajednice– mali koraci danas mogu napraviti velike promene sutra!“, naglasio je na završetku događaja Ognjen Todorović, načelnik Odeljenja za urbanu mobilnost Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda.

U Srbiji je 25 gradova i opština učestvovalo u Evropskoj nedelji mobilnosti priređujući pešački dan bez automobila, promociju povezanosti brzom železnicom, vožnje biciklima, rolerima, električnim vozilima, radionice, izložbe, i druge manifestacije.

Evropska komisija je odlučila da tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti  bude: ušteda energije. Za ovu temu odabran je i slogan Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju! Tema ovogodišnje kampanje usmerena je na mogućnosti uštede goriva i energije uopšte i to kroz motivaciju građana da koriste aktivne vidove kretanja, promociju obnovljivih vidova energije u mobilnosti i zagovaranje što manje zavisnosti od upotrebe automobila.

 

 

Počev od 16. februara 2020, koordinaciju sprovođenja Evropske nedelje mobilnosti  u Republici Srbiji preuzeli su Stalna konferencija gradova i opština – Savez opština i gradova Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, što doprinosi još masovnijem obeležavanju manifestacije u našim lokalnim samoupravama uz snažnu podršku svih relevantnih aktera sa nacionalnog nivoa.

Nakon manifestacije građanima ostaju trajna unapređenja saobraćajne infrastrukture – nove biciklističke staze, uređeni pešački prelazi, zone bez automobile, prilazi za osobe sa invaliditetom, mere za regulisanje brzine i bezbednosti saobraćaja, kao i druga pametna rešenja korisna za efikasnije kretanje uz smanjen uticaj na životnu sredinu.

EU Info centar Beograd, EU info kutak Novi Sad i EU info Kutak Niš su sopstvenim aktivnostima aktivno učestvovali u promovisanju Evropske nedelje mobilnosti 2023, i to u Beogradu, Novom Sadu, i Nišu.

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo 25 gradova i opština.

Više informacija o kampanji

Evropska nedelja mobilnosti u Srbiji

Pročitajte više o događajima u okviru ENM 2023:

Biciklistička vožnja putem murala Novog Sada

Bezbedno na biciklu – obuka za osnovce

Oslikan mural u Čairu

Dan bez automobila u Nišu