Ostati kod kuće – obaveza je svih u vreme globalne pandemije korona virusa, čak i zakonska za starije od 65 godina u Srbiji. Ipak, onima koji su vremešni i nemoćni, žive u zabačenim mestima, i nemaju nikog ko bi im pomogao, COVID-19 zakomplikovao je već nimalo lake živote.

Dani za nama izuzetno su teški, ali iznedrili su mnogo heroja, koji su nas podsetili šta su dobrota, požrtvovanost i solidarnost. Među tim junacima i junakinjama su i gerontodomaćice iz Kuršumlije, koje godinama pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Uz podršku Evropske unije (EU) starima u opštini Kuršumlija, na jugoistoku Srbije, pomažu gerontodomaćice iz udruženja “Pomoć u kući”.

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije

Posebno je važno znati da opština Kuršumlija broji tek nešto više od 18.000 stanovnika, ali da čak 35 odsto njih pripada starijoj populaciji, kao i da podaci pokazuju da je stanovništva ovog grada sve starije.

Namestiti jastuk vremešnoj ženi koja ne ustaje iz kreveta, ili dodati čašu vode bolesnom deki – deluje jednostavno, ali kada su stare i nemoćne osobe same kod kuće, nemaju nikoga da to učini za njih, takva pomoć je neprocenjiva. Jedini u koje mogu da se pouzdaju jesu negovatelji, članovi projekta “Pomoć u kući”.

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije

Pomoć u kući jeste realna potreba često zanemarenih grupa građana, stoga je prepoznata važnost da se nešto u tom domenu promeni, i pokrenut je istoimeni projekat “Pomoć u kući”. Uključeno je 60 starijih osoba i osoba sa invaliditetom, čime je poboljšan kvalitet života svakog od ovih pojedinaca. “Pomoć u kući” za zvakog od njih konkretno znači prevazilaženje postojećih poteškoća, povratak optimizma, stvaranje osećaja pripadnosti zajednici, bolje usmerenje i veća solidarnost porodica i drugih ljudi iz okruženja.

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije

Udrženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije već sedam godina uspešno sprovodi uslugu “Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom: pomoć pri kupanju, umivanju, češljanju, oblačenju… Nabavka namirnica, oprani sudovi, založena peć; pomoć pri šetnji i odvođenje kod lekara – to su neki od zadataka kojih se prihvatilo šestoro negovatelja iz Kuršumlije.

Ostanite kod kuće,I mislite na one, koji stavljaju maske, navlače rukavice, izlaze iz svojih kuća i odlaze da nekoga nahrane, presvuku, da drugome ulepšaju dan.

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije

Projekat “Pomoć u kući” protekle godine dobio je dodatnu podršku, imajući u vidu da je deo ReLOaD regionalnog projekata koji finansira  Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Zapadnom Balkanu i Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

Evropska unija usmerila je više od 32.000 evra na obuke gerontodomaćica, higijensku opremu, a obuhvaćen je i veći broj porodica koje primaju pomoć.