Organizacije ASB i HELP potpisle su ugovore o donaciji sa dodatnih 234  poplavom pogođenih porodica Obrenovca, kojima će, zahvaljujući programu pomoći Evropske unije, domovi u narednom periodu biti obnovljeni. U okviru druge faze pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, samo u Obrenovcu, Evropska unija pomaže obnovu 837 kuća, izgradnju 25 novih, te dodelu grantova za 358 poplavom oštećenih preduzeća.

Organizacija ASB sa projektnim partnerima u Obrenovcu obnavlja 385 objekata, a pored toga ekonomskim grantovima pomaže 18 poljoprivrednih gazdinstva, 30 malih i 17 srednjih preduzeća. Pored dodele plastenika, sadnica ili opreme za preduzeća, ASB organizuje i obuke za poljoprivredne proizvođače, kako bi unapredili svoju proizvodnju. Preko projekta ove organizacije za Obrenovac je opredeljeno milion i šest stotina hiljada evra.

Vrednost dela EU programa koji organizacija HELP realizuje u Obrenovcu, iznosi oko million i trista hiljada evra koji su namenjeni za obnovu 175 domova, rekonstrukciju 12 stanova u zgradi za socijalno stanovanje i podršci 140 mikro i malih preduzeća i poljoprivrednika koji će pomoć za obnovu svojih delatnosti dobiti u vidu opreme, sadnog materijala ili plastenika.

obnova-2Obnovu privatnih kuća u Obrenovcu realizuju tri nevladine organizacije: ASB, DRC i HELP kroz čije projekte je za ovaj grad izdvojeno preko 4.500.000 evra. Predviđeno je da prva faza obnove 354 poplavom pogođena objekta, koja je započeta u januaru, bude završena u maju. Druga faza obnove obuhvata još 483 objekta, kao i sanaciju zgrade za socijalno stanovanje.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 78 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 43 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Aleksinac, Aranđelovac, Bajina Bašta, Boljevac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kovačica, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Majdanpek, Mali Zvornik, Medveđa, Negotin, Novi Beograd, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Požega, Sjenica, Smederevska Palanka, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Šid, Ub, Užice, Valjevo, Vladičin Han i Zaječar. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB, DRC, Aurstrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska Banka  – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

s.