Uspešno završen projekat za pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarao je sa misnitrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i predstavnicima drugih ministarstava o saradnji u zbrinjavanju migranata, posebno maloletnih, bez pratnje.

Ambasador Fabrici je rekao da očekuje da će i dalje saradnja institucija Vlade Srbije u zaštiti migranata biti na najvišem nivou.

On je ministru Đordjeviću zahvalio zbog uspešno okončanja projekta MADAD 1 za pomoć izbeglicama s Bliskog istoka, te se nada da će uspešno biti sproveden i projekat MADAD 2.

Ove godine u Srbiji u planu je i saradnja s lokalnim vlastima, izrada programa obuke terenskih socijalnih radnika, a u toku je priprema projekata “Inkluzijom kroz sport” i “Obrazovanjem do integracija”, rekao je Djordjević.

Prema njegovim rečima, akcenat je na razvoju dece migranata, pre svega maloletnih migranata bez pratnje. Ministarstvo, koje vodi Đorđević, koordinator je Projekta Nastavak podrške za povećanje i unapređenje kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u Republici Srbiji – MADAD 2.

Ministar je istakao značaj podrške sistemu socijalne i porodično-pravne zaštite koju pružaju UNHCR, UNICEF, Organizacija Crvenog krsta, Medjunarodna organizacija za migracije i organizacije civilnog društva u Srbiji.

Na sastanku su bili i komesar Srbije za izbeglice Vladimir Cucić, predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, zdravlja i  prosvete.

Podeli

Comments are closed.