Kod Golubačke tvrđave otvoreni su tunel i obilaznica, i time je Evropska unija, u saradnji sa Austrijskom Razvojnom Agencijom i Vladom Republike Srbije, pomogla da saobraćaj posle više od 80 godina bude konačno izmešten iz prostora Golubačke tvrđave. Izgradnja te deonice duge 760 metara iznosi 2,3 miliona evra.

Vučić:  Uređenje tvrđave ne bi bilo moguće da nije novca EU

FoNet

FoNet

Tunel i obilaznicu otvorili su mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner.

Vučić je istakao da istočna Srbija ima veliki razvojni potencijal i da dunavski sliv od Smedereva do Kladova treba posebno da se tretira. „Dunav pripada većini evropskih naroda, i naša je želja da ulaganjem vratimo život na istok Srbije“, rekao je.

On je zahvalio na podršci Evropskoj uniji i istakao da “uredjenje tvrdjave ne bi bilo moguće da nije novca EU”.

„Dobili smo ogroman novac – 6,5 miliona evra“, naveo je Vučić i dodao da je potrebno urediti veći broj plaža na Dunavu i više turističkih sadržaja.

Davenport: Primer dobre međudržavne saradnje

Ambasador EU Majkl Davenport je ocenio da je rekonstrukcija Golubačke tvrdjave primer uspešne medjunarodne saradnje.

„Tvrdjava je jedan od najlepših bisera na Dunavu, deo srpskog kulturnog nasledja, ali i naše zajedničke evropske kulture. Ovde sam bio prvi put pre šest godina, kao turista, a danas sam oduševljen koliko je posla uradjeno“, kazao je Davenport.

On je dodao da EU ponosna što je donacijom od 6,5 miliona evra za realizaciju ovog projekta konkretno pomogla Srbiji da razvija dunavski sliv.

Dužina deonice iznosi 760 m, a od toga je dužina tunela 150m. Širina tunela je 10.45 m, širina kolovoza (dve trake) 7.65 m, a visina 6.26 m. Ukupna vrednost izvedenih radova je 2,3 miliona evra, a izvođač je bilo preduzeće Planum a.d.

U sklopu projekta EU „Rekonstrukcija Golubačke tvrđave“, izgrađen je i objekat posetilačkog centra površine od 961m2 koji je namenjen prijemu posetilaca i prezentaciji kompleksa Golubačke tvrđave.

Ljajić: Završetak radova do decembra 2017

golubac-tunel-5

FoNet

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da bi projekat obnove Golubačke tvrdjave trebalo da bude završen do decembra 2017. godine, a da Srbija za njegovu realizaciju očekuje 2,1 miliona evra iz IPA fondova.

Ljajić je nakon puštanja u saobraćaj tunela i obilaznice oko Golubačke tvrdjave kazao da obnova tog utvrdjenja kasni jer projekat rekonstrukcije odudara od činjeničnog stanja.

U sklopu projekta izgrađena je transformatorska stanica i objekti za vodosnabdevanje. Urađeni su i arheološki istražni radovi kao i radovi na zaštiti pronađenih objekata: turski hamam, rimska kuća, krečana, kao i skoro otkriveni objekti ispod starog puta.

Između ostalog uređene su staze za šetnju oko objekata i duž obaloutvrde. Uređen je i veliki parking za autobuse i automobile kao i za bicikle. Postojeći tunel kamenoloma je prilagođen da služi kao pešački podzemni prolaz ispod magistralnog puta. Duž obale Dunava kod Golubačke tvrđave je izgrađena obaloutvrda dužine 430m

Ajgner: Austrija čini sve da bude prijatelj zemljama dunavskog sliva

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da početak obnove Golubačke tvrdjave predstavlja najbolji primer kako fondovi EU na konkretan način mogu da pruže razvoju šansu jednom regionu.

Austrijski ambasador Ajgner je rekao da je Austrija preko svoje Razvoje agencije obezbedila dodatnih 800.000 evra za nastavak obnove Golubačke tvrdjave.

„Dunav je reka koja spaja, reka saradnje, a Austrija čini sve da bude prijatelj zemljama dunavskog sliva“, rekao je on.

ЕU је pоsvеćеna razvојu Dunavskе rеgiје

Rekonstrukcija Golubačke tvrđave i izgradnja obilaznice deo su projekta “Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji” koji je vredan 19,5 miliona evra, koji je  finasirala Evropska unija, a sprovodila i kofinansirala Austrijska razvojna agencija. Projekat je započeo 1. jula 2012  godine i trajao do 22. jula 2016. godine i bavio se razvojem i promocijom dunavske regije u Srbiji.  U okviru ovog projekta je pored izgradnje sistema za vodosnabdevanje u Velikom Gradištu (vrednost 4,5 miliona evra) i rekonstrukcije kompleksa Golubačke tvrđave, kroz program donacija vredan 3,5 miliona evra finansirano 17 projekata, urađena revizija 13 velikih infrastrukturnih projekata, napravljeno nekoliko veoma značajnih dokumenata za razvoj dunavske regije u Srbiji i promocija ove regije kao interesantne turističke i investicione destinacije.

Projekat je, između ostalog,  finansirao i izradu promotivnog filma Turističke organizacije Srbije „Dunav u Srbiji – 588 slika“ koji je do sada osvojio 4 veoma značajna međunarodna priznanja.