Porodica Popović

“Prezadovoljni smo što konačno možemo da malo uživamo i odmorimo nakon skoro dve godine, da spavamo u čistoj, toploj i skoro novoj kući” kaže Dragoljub Popović iz Obrenovca, jedan od prvih 124 korisnika čije kuće su obnovljene u okviru Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

“Mojom penzijom od 18.000 dinara jedva mogu da platim račune i kupim hrane, a kamo lid a obnovim moju poplavljenu kuću. Sada je sve sređeno, imamo novo kupatilo, okrečene zidove, postavljene laminate i nove prozore I vrata. Ne možemo rečima iskazati svoju zahvalnost za ovakvu pomoć” kaže Dragoljub.

Porodica Marković

Porodica Marković je četvoročlano domaćinstvo iz Obrenovca. Milica Marković (66), živi sa svojim unucima Draganom (23) i Marinom (25) i unukovom četvorogodišnjom ćerkom. Milica je pre nekoliko godina preživela šlog, zbog čega ima ozbiljnih zdravstvenih problema i jedna se kreće. Porodica živi od Miličine skromne penzije od 100 evra što nije dovoljno da se pokriju svi lekarski troškovi i obezbedi hrana za porodicu.

Za svoj poplavom oštećen dom dobili su državnu pomoć koja nije bila dovoljna za rekonstrukciju kuće. Zahvaljujući pomoć Evropske unije, porodica sada živi u potpuno obnovljenom domu.

“Zahvalna sam prvenstveno zbog mojih unuka. Ja sam stara i život me nije mazio, ali sam srećna što oni imaju sigurno mesto za život u kome će podizati svoju decu I porodice” kaže Milica

Zahvaljujući sredstvima EU, domovi 837 porodica u Obrenovcu biće obnovljeni. Pored toga 25 montažnih kuća će biti izgrađeno i opremljeno nameštajem i belom tehnikom. Značajna sredstva određena su i za pomoć 358 malih I srednjih predužeća i poljoprivrednih gazdinstava kroz dodelu grantova kako bi im bilo omogućeno da revitalizuju svoje poplavom pogođene biznise I pokrenu privrednu aktivnost.

Obnovu privatnih kuća u Obrenovcu realizuju tri nevladine organizacije: Arbeiter Samriter Bund (ASB), Danski savet za izbeglice (DRC) I Hilfe zur Selbsthilfe (HELP) kroz čije projekte je za ovaj grad izdvojeno preko 4.500.000 evra.