Na konferenciji i sajmu “Najbolje prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja u Srbiji“ koji su održani u Mikseru, potvrđeno je da je moguće razvijati romsko preduzetništvo, uključujući i žensko preduzetništvo.

U okviru projekta „Evropska podrška za inkluziju Roma“ koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, podržano je 17 preduzeća koja su zaposlila 60 Roma i Romkinja. Ukupna vrednost donirane opreme za ova preduzeća, uz podršku konsultanata i obuke za zaposlene, iznosi oko pola miliona evra,

Mapiranje dobrih praksi u zapošljavanju Roma i Romkinja je pokazalo da je romsko preduzetništvo širom Srbije razvijeno u različitim sektorima, tekstilnoj industriji, prehrambenoj, poljoprivrednoj, građevinskoj, proizvodnji plastike, reciklažnoj, kao i pružanju usluga: socijalne zaštite, foto i video, higijensko čišćenje, kozmetičke, usluge štampanja.

romi-2Preduzeća su na sajmu predstavila svoje proizvode, usluge, kao i novozaposlene. Ovo je bila i prilika da se podržana preduzeća sretnu sa predstavnicima velikih kompanija i da razmotre mogućnosti za saradnju, kao dobavljači ili partneri.

Osim toga, mladi, obrazovani Romi/kinje su imali priliku da se predstave velikim kompanijama koje imaju dobre prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja.