Zakonodavstvo Srbije je u velikoj meri usklađeno sa međunarodnim propisima, ali je izostala njihova primena, čulo se u okviru radionice „Horizontalni skrining antikorupcijskog zakonodavstva“.

Izveštaj eksperata PLAK projekta o usklađenosti zakonodavstva Srbije i Evropske unije će jasno pokazati šta dalje treba da se radi, izjavio je danas savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić, predstavljajući taj dokument.

On je učesnicima radionice „Horizontalni skrining antikorupcijskog zakonodavstva“ rekao da su Delegacija EU u Srbiji i stručnjaci PLAK projekta napravili uporedni pregled antikorupcijskog međunarodnog i zakondavstva Srbije i tako pomogli da se jasno sagledaju dalji koraci.

Zakonodavstvo Srbije je u velikoj meri usklađeno sa međunarodnim propisima, ali je njihova primena izostala, rekao je Ilić, dodajući da se prvi rezultati Strategije za borbu protiv korupcije očekuju do sredine godine.

Postojeći zakon o policiji nije primeren potrebama borbe protiv korupcije, rekao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović i najavio promenu organizacione strukture, u okviru koje će biti formirana nova jedinica za borbu protiv korupcije.

Primenom najbolje prakse iz EU podići ćemo naš sistem na novi nivo, rekao je on.

Ovaj izveštaj će biti važan za proces pregovora u okviru poglavlja 23, rekao je zamenik šefa delegacije EU Oskar Benedikt i ocenio da je na 1500 strana izveštaja napravljena detaljna analiza stanja.

On je istakao da je današnji skup važan i kao prilika da se predstave napori Ministarstva pravde.

Vođa projekta PLAK Marija Pejčinović Burić je izjavila da on treba da pomogne Srbiji na put ka EU, konkretno u 11 poglavlja, i dodala da ovo treba da bude korisni instrument u kome će svaka institucija naći svoj deo.

Ideja je bila da se uradi nešto novo i da postavimo odrednice za druge zemlje u procesu pristupanja EU, rekla je ona.

Postoji niz standarda, ne samo EU, već i Saveta Evrope i UN, i nije lako kroz šumu tih standarda doći do toga da vidite šta svako u svom segmentu treba da radi, rekla je ona.