Glavna tema sednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija biće presek stanja kada su u pitanju pregovori Beograda i Brisela, najavila je poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon pred dolazak u Beograd, gde će zasedati Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

“Zbog odsustva dogovora o detaljnijoj agendi, po kojoj bi se vodile diskusije i o drugim važnim pitanjima, na šta navodno zbog potencijalnih kritika poslanika iz Evropskog parlamenta srpska strana nije pristala, ova tema će biti jedina tačka na agendi, što je prilično neobično za ovakva zasedanja”, rekla je Fajon u razgovoru za Danas.

Ona objašnjava da će se na sednici voditi razgovori oko pitanja koja su najvažnija za dalji napredak Srbije na putu ka EU, uključujući dijalog Beograda i Prištine i stanje u domenu vladavine prava, zajedno sa pravosuđem.

“Upravo vladavina prava i, naročito, pitanje slobode medija, jeste ono čemu posvećujem najviše pažnje u okviru funkcije izvestioca iz senke Evropskog parlamenta za Srbiju”, rekla je Fajon.

Dodala je da čvrsto veruje da kako Srbija napreduje na putu prema članstvu u Uniji, tako moraju da napreduju i nivo demokratije, poštovanje ljudskih prava i prostor slobode izražavanja.

“Jačanje civilnog društva je jedna od osnovnih koristi procesa približavanja EU”, naglasila je Fajon.

Upitana da li je nedovoljno angažovanje srpskih vlasti na reformi pravosuđa predstavljalo razlog za otvaranje samo dva poglavlja, Fajon je rekla da je napredak na području pravosuđa jedan od najvažnijih uslova za uspešno pregovaranje poglavlja 23 i 24, ali da je mnogo važnije da se situacija u sudstvu poboljša zbog državljana Srbije i zbog utvrđivanja vladavine prava.

“Prema mojim informacijama, sudski procesi u Srbiji traju veoma dugo, neke od veoma bitnih istraga nikada ne dobiju epilog i sve to ukazuje na odsustvo načela nezavisnosti sudstva i na prevagu interesa, a ne isključivo pravde i zakona”, ukazala je Fajon.

Ona je ocenila da društvo, u kome pravda ne važi podjednako za sve i u kome sistem pravosuđa građanima Srbije ne nudi zaštitu koju diktira zakon, udaljava se od osnovnih demokratskih vrednosti.

Govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji, evropska poslanica je navela da je u brojnim razgovorima sa predstavnicima civilnog društva u Srbiji čula mnogo primedbi kada je u pitanju sloboda medija. Ukazala je i na bezbednost novinara i ostvarivanje uslova koji bi im omogućili nesmetan istraživački rad.: „Nažalost, još imamo otvorene predmete koji nisu razjašnjeni kada su u pitanju verbalne i fizičke pretnje novinarima, kao i njihova ubistva“.

Fajon je najavila da će tokom posete Beogradu učestvovati na konferenciji o slobodi medija i bezbednosti novinara i da je jako zanima iskustvo novinara i šta će imati da kažu o izazovima sa kojima se susreću u radu.

Kada je reč o nastavku procesa pridruživanja Srbije Uniji, Fajon je rekla da se za Srbiju, koja je zajedno sa Crnom Gorom najdalje odmakla u procesu pridruživanja Uniji, kao mogući datum za članstvo spominje 2025. godina.

“Svi sa nestrpljenjem očekujemo Strategiju o proširenju, koju će Komisija objaviti početkom februara 2018. godine i koja će sadržati jasne, konkretne korake koje Srbija treba da uradi da bi se taj vremenski okvir ispunio”, rekla je Fajon i ponovila da je mnogo važnije od samog usvajanja zakona i reformi njihovo poštovanje i realizacija u praksi.