Povodom Međunarodnog dana divljih vrsta, EU info point Novi Sad u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, organizovao je besplatnu radionicu za decu i roditelje „Ptice oko nas“ za decu od 10 do 14 godina i njihove roditelje, staratelje, rodbinu, prijatelje. Radionica se sastojala od dva dela: edukativnog predavanja i praktične izrade hranilica za ptice od materijala za reciklažu.

Dr Dimitrije Radišić, docent na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije istakao je da su hranilice posebno važne u gradskim sredinama, jer tokom hladnih zima ptice teže dolaze do hrane u urbanim sredinama. Od njega su deca naučila kako da od plastičnih flaša naprave hranilice za svoje krilate komšije.

Kako je rekao, na planeti Zemlji živi oko 10.000 vrsta ptica, a taj broj se povećava kako se iznova otkrivaju nove vrste koje žive u nekim zabačenim delovima naše planete.

“Srbija je dom oko 350 vrsta, a u većim gradovima kao što su Novi Sad i Beograd živi oko 200 vrsta. Za mnoge gradovi su postali njihova prirodna staništa i zato je važno da vodimo računa o našim pernatim komšijama”, rekao je Radišić.

Ova radionica bila je usmerena ka našim najmlađim članovima društva, kako bi osvestili značaj prisustva ptica u našem okruženju i saznali kako im mogu pomoći.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije osnovano je 1989. i tada imenovano Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine. Okupljalo profesionalne i amaterske ornitologe uglavnom sa teritorije ove pokrajine. Danas, nakon dvadeset godina, ovo je aktivna i predana organizacija koja pažljivo održava mrežu aktivnih članova u celoj Srbiji koji rade na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou na zaštiti ptica i njihovih staništa i na povećanju znanja o pticama u Srbiji i njihovim potrebama.

Svetski dan divljih vrsta (World Wildlife Day) obeležava se od 2013. godine svakog 3. marta. Generalna skupština Organizacije ujedinjenih nacija je na 68. zasedanju 2013. godine simbolično odredila ovaj datum kao datum za obeležavanje dana divljih vrsta.