Kako do bolje prakse i što kvalitetnijeg obrazovanja, a po završetku studija i zapošljavanja, pitanja su na koja svaki student traži odgovore. Mogućnosti i odgovori na ova pitanja su dostupni na prvom onlajn Sajmu studentske stručne prakse u javnoj upravi, koji se održava danas i sutra.

Sajam se realizuje uz podršku Evropske unije na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Palate Srbija. 400 studenata pet državnih fakulteta imaće priliku da se upozna sa stručnom praksom koju će ponuditi 18 organa javne uprave.

Ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, istakao je da je Sajam dobra prilika da državna uprava i lokalne samouprave otvore vrata svojih uprava studentima i da im daju šansu da realizuju praksu.

„Dalja profesionalizacija državne službe nije važna samo zbog namere Srbije da postane članica EU, već za dobrobit građana, da imaju kompetentne, stručne i efikasne državne službenike sa odgovarajućim veštinama. Veliko mi zadovoljstvo pruža to što mogu da posvedočim snažnoj posvećenosti reformi javne uprave u Srbiji, a posebno profesionalizaciji državne službe”, rekao je Žiofre i dodao:

“Reforma javne uprave podrazumeva usvajanje zakona i podzakonskih akata koji regulišu procedure za zapošljavanje u javnoj upravi na osnovu zasluga pojedinaca u praksi. Sajam vidim kao priliku da se nastavi u tom smeru.”

Sajam je namenjen studentima Univerziteta u Beogradu, Novog Sada, Kragujevca, Niša i Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Sporazum o saradnji između 18 državnih i drugih organa i pet državnih univerziteta, potpisan je polovinom oktobra i time je studentima završnih godina osnovnih studija omogućeno da stručnu praksu obave u javnoj upravi.

„Javna uprava je jedan od ključnih stubova za kvalitet života građana, ali i za snagu naše privrede“, poručila je premijerka Ana Brnabić video porukom na otvaranju sajma.

“Još 2015. počela je sveobuhvatna reforma javne uprave, kako bi ona postala istinski servis svih građana i privrede, a za to su potrebni kvalitetni kadrovi. Zato želim da pozovem mlade, studente da se priključe ovoj inicijativi, da u što većem broju iskažu zainteresovanost za rad u javnoj upravi, za učenje o tome kako funkcioniše javna uprava, kako bi sutra dalje reformisali javnu upravu, naše društvo, kako bismo jačali privredu i ekonomiju“, rekla je Brnabić.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je student na aktivno učešće.

„Pozivam sve studente da se pridruže ovoj inicijativi univerziteta i organa u javnoj upravi i sajamske dane iskoriste da iz drugačije perspektive sagledaju mogućnosti koje pruža praksa u državnim organima. Važno je omogućiti fakultetima da studijske programe razvijaju tako da studenti pored teorijskih steknu i praktična znanja i veštine, da se upoznaju sa radnom sredinom, te sagledaju perspektive svog ličnog i profesionalnog razvoja”, izjavila je Obradović.

Podrška Evropske unije reformi javne uprave u Srbiji vredna je preko 200 miliona evra, od 2000. godine do danas. Sredstva namenjena javnoj upravi koriste se za profesionalizaciju uprave, razvoj elektronskih usluga, upravljanje javnim finansijama i unapređenje rada lokalnih samouprava i nezavisnih institucija.

Reforma javne uprave je jedan od najvažnijih elemenata procesa pristupanja Srbije EU, a tokom 2014. je stavljena i u prvi plan pregovora. Moderna i profesionalna javna uprava je ključni element za svaku zemlju članicu EU kako bi se efikasno sprovodili zakoni i kako bi se transparentno upravljalo sredstvima iz fondova EU.

Uz podršku EU usvojena je nova Strategija reforme javne uprave u Srbiji za period 2021 – 2030.

Pročitajte još:

https://europa.rs/strucnost-i-efikasnost-na-ceni/

https://europa.rs/ocenjivanje-rada-javne-uprave/

https://europa.rs/eu-pomogla-uvodjenje-e-javnih-nabavki/