Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info centar ovogodišnji Dan Evrope obeležili su nizom manifestacija i događanja u Obrenovcu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Podršku daljim integracijama Srbije u Evropsku uniju, svojim prisustvom iskazao je i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han. Nakon serije sastanaka sa političkim vrhom Srbije, komesar Han je posetio Obrenovac gde je svečano otvorio sportske igre učenika škola koje su bile pogođene prošlogodišnjim poplavama i čiju je obnovu finansirala Evropska unija. Opširnije o tome ovde.

Dan Evrope obeležen je i u centru Beograda, a generalna sekretarka Evrpskog pokreta u Srbiji (EPuS) Maja Bobić tom prilikom istakla je da većina mladih u Srbiji smatra da će članstvo u Evropskoj uniji (EU) omogućiti bolje obrazovanje i više ekonomskih mogućnosti, dok je savetnica za komunikacije delegacije EU u Srbiji Nadežda Dramićanin istakla je da je obeležavanje Dana Evrope prilika da se sa građanima otvoreno razgovara o programima EU za mlade, preduzetnike, poljoprivrednike, kao i o drugim benefitima koje Srbiji donosi članstvo u EU.

 

„Veoma je bitno da građanima prenesemo poruku da čak i ako još uvek nisu građani EU, mogu već sada da se uključe u debatu i da kreiraju EU kakvu žele“, navela je ona i pozvala građane da se informišu na sajtu euinfo.rs o manifestacijama koje će u okviru kampanje „Evropa otvoreno“ tokom maja biti održane širom Srbije.

U Nišu, Dan Evrope obeležen je Manifestacijom Balkanska ulica Evropskih vrednosti.

Organizatori manifestacije bili su bili Grad Niš, EU Info Kutak Niš, Koalicija Inicijativa mladih Niš, Medija centar, Kupina film i organizacije civilnog društva. Ova manifestacija se tradicionalno po drugi put održala u Balkanskoj ulici.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili: Janusauskas Ramunas ispred Delegacije EU u Srbiji, Milan Pešić, predstavnik Grada Niša, Marjan Cvetković iz Koalicije Inicijativa Mladih Niš, Atanas Krstin, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu i Milan Stefanović iz EU Info Kutka Niš.

Nakon otvaranja usledio je bogat program koji se sastojao iz više aktivnosti: Evropski festival civilnog društva, Hate Fighters dance program – Stop hate speech, organizovan je rok koncert,  kviz znanja za osnovce „Šta ja znam o Evropi“, a sa mladima se debatovalo o Evropi. Opširnije ovde.

U Novom Sadu Dan Evrope izabran je kao pogodan trenutak za otvaranje EU Info Pointa, koji će ubuduće Novosađanima i ostalim građanima Vojvodine pružati najnovije relevantne informacije o Evropskoj uniji, njenim politikama i događanjima, kao i o procesu evropskih integracija Srbije. Galeriju možete pogledati ovde.

U Beogradu je povodom Dana Evrope, Institut za međunarodnu politiku i privredu, uz podršku EU info centra, organizovao izložbu „Evropske integracije u knjigama“. Opširnije ovde.

Centar zbivanja ovogodišnjeg obeležavanja Dana Evrope bio je Obrenovac, grad kog su prošle godine pogodile katastrofalne poplave i koji je obnovljen između ostalog i iz donacija Evropske unije. Samog 9. maja, u Obrenovcu su proglašeni pobednici sportskih takmičenja, a u samom centru grada, na Trgu Zorana Đinđića, odigravale su se predstave i koncerti, razgovaralo se sa građanima, takmičilo se u znaju, a proslava je završena rok koncertom kome je prisustvovao veliki broj građana. Opširnije ovde.