Izvodi iz matične knjige rođenih, kopije ličnih karata, potvrde o prebivalištu i zaposlenju. Sve ovo vam više nije potrebno za upis dece u vrtić. Umesto čekanja ispred šaltera i zebnje u vezi papira koji fali, roditelji sada svoju decu u vrtiće upisuju preko pametnih telefona ili računara za pet minuta.

Veoma važna informacija za roditelje je da će konkurs kao i uvek biti otvoren duže od mesec dana, a prijava će kao i do sada biti isključivo onlajn. „Jednostavno se konkuriše, nije potrebna nikakva dokumentacija, a mi smo uvek na raspolaganju onima kojima je pomoć potrebna pri konkurisanju“, rekao je za „Beograd na Blic“ Slavko Gak, sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Evrtić je elektronski servis za građane koji u svom registru ima umrežena sva obdaništa u Srbiji, uključujući predškolske ustanove, jasle i dnevne boravke. Svi aktuelni konkursi za upis su u realnom vremenu vidljivi na portalu eUprave u sekciji eVrtić. Uslov za pristup e-uslugama je registracija na portalu e-uprave, korisničkim imenom i šifrom. Pošto su svi registri i baze podataka ličnih dokumenata takođe umreženi, pribavljanje ličnih dokumenata nije potrebno. Tačnost unetih podataka, kao što je status o zaposlenju, se nakon popunjavanja i podnošenja zahteva automatski proverava i prikazuje.

Srbija nastavlja da razvija e-usluge, a trenutna razvijenost na lokalu ocenjena je kao srednje razvijena sa 40 odsto ispunjenosti kriterijuma Lokalnog indeksa eUprave(LEI). Nivo svesti građana o prednostima elektronskih servisa je u porastu, pa je tako sve više aktivnih naloga (eGrađana) i interakcija na portalu eUprave. Evo aktuelnog preseka sa sajta eUprave: 1.863.570 eGrađana, 7.869.985 ukupno plaćenih transakcija – ePlati sistem, 266.732 podnetih prijava za upis dece u vrtić preko Portala eUprava.

Slavko Gak je naglasio da će se tačan broj slobodnih mesta u ustanovama znati uoči konkursa kada se sakupe podaci o broju raspoloživih kapaciteta u više od 300 beogradskih vrtića.

“Ono što je izvesno jeste da ćemo novu radnu godinu u septembru startovati sa oko 1.000 mesta više, budući da su od prošlog septembra otvorena tri novi vrtića (na Vračaru, u Obrenovcu i na Čukarici), a da će do sledećeg septembra početi sa radom još tri sigurno (Filmski grad, Zemun, Zuce) dok je započeta gradnja još nekoliko vrtića“, rekao je Slavko Gak.

Ukoliko vam se pri prijavi desi da se vaše mesto ne nalazi na listi, to znači da konkurs za vašu opštinu još uvek nije počeo. Trebalo bi da pratite sajt vaše predškolske ustanove ili zvaničan sajt vaše opštine u okviru koje ćete biti informisani kada konkurs počinje. Na sajtovima predškolskih ustanova su dostupne i druge informacije specifične za pojedinačne ustanove.

Evropske zemlje neprestano ulažu u digitalizaciju i unapređenje elektronskih servisa. U pregledu Ujedinjenih nacija (UN) za 2022, Danska zauzima najviše mesto po razvijenosti e-usluga. Evropska komisija je takođe prepoznala Dansku kao zemlju EU koja se ističe po razvijenosti elektronskih servisa i digitalizaciji javnog sektora. Građani Danske uz pomoć jednog ličnog digitalnog ključa mogu pristupiti na preko stotinu različitih javnih servisa, od obdaništa do elektronskog bankarstva.

Evropska unija pomaže Srbiji kroz razvoj elektronskih portala i servisa koji su u osnovi efikasnog funkcionisanja javne uprave. EU je pomogla u uspostavljanju eUprave stvaranjem institucionalnih preduslova, donacijom opreme, stvaranjem centralizovanih registara baza podataka i razvojem samog portala eUprava. Samo za razvoj portala za Javne nabavke EU je obezbedila 3,2 miliona evra bespovratnih sredstava.

 

Pročitajte još:

Bez redova do ličnih dokumenata

Ocenjivanje rada javne uprave

Stručnost i efikasnost na ceni

 

Više od 140 opština Srbije učestvovalo je u jednom ili više EU projektata podrške razvoju usluga lokalnih administracija.

Podrška Evropske unije reformi javne uprave u Srbiji vredna je preko 200 miliona evra, od 2000. godine do danas. Sredstva namenjena javnoj upravi koriste se za profesionalizaciju uprave, razvoj elektronskih usluga, upravljanje javnim finansijama i unapređenje rada lokalnih samouprava i nezavisnih institucija.

Reforma javne uprave je jedan od najvažnijih elemenata procesa pristupanja Srbije EU, a tokom 2014. je stavljena i u prvi plan pregovora. Moderna i profesionalna javna uprava je ključni element za svaku zemlju članicu EU kako bi se efikasno sprovodili zakoni i kako bi se transparentno upravljalo sredstvima iz fondova EU.

Više informacija o EU pordšci Reformi javne uprave Srbije.