Kažu da smo pred virusom svi isti. Svest o tome da pred vanrednim merama nismo, probudila je solidarnost među nama. Stariji su ostali u svojim kućama, a u prve ”borbene redove” izašli su medicinari, farmaceuti, prodavaci, vozači, dostavljači, vojska i policija. Još jedna grupa ljudi pruža pomoć u vremenu pandemije Covida19. Radu volontera i organizacija koje pomažu starima i socijalno ugroženima ne aplaudiramo svake večeri, ali je njihova humanost nemerljiva.

Caritas Šabac je udruženje građana koje pomaže starima, bolesnima, osobama sa invaliditetom i socijalno ugroženim grupama. U redovne aktivnosti ove organizacije spadaju pomoć u kući, usluge dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama i dva socijalna preduzeća. Zbog pandemije, ne samo da nisu prestali sa radom, već su se uključili i u druge akcije pomoći u gradu Šapcu i još četiri opštine Mačvanskog okruga.

Radu organizacije pomaže i Evropska unija. Kroz EU projekte kupljena su četiri kombija i dva putnička vozila, izgrađena i renovirana dva objekta.  „Ti projekti puno znače ne samo nama kao organizaciji, već i građanima i lokalnim samoupravama. Uz finansijsku podršku EU mi smo svoju infrastrukturu kroz vozila i zgrade rešili. To se u ovim okolnostima posebno vidi koliko je značajno, i uticaj tih projekata na lokalno stanovništvo je dugoročan,” kaže direktor ove organizacije, Miroljub Nikolić.

O korisnicima se brinu medicinske sestre, negovatelji, volonteri i socijalni radnici. „Sarađujemo sa lokalnim kriznim štabovima. Pored onih kojima redovno pomažemo, nosimo lekove i drugima kojima je to potrebno. Zajedno sa još nekoliko lokalnih organizacija, a u saradnji sa gradom Šapcom isporučujemo hranu na kućne adrese 675 korisnika usluga narodne kuhinje. Mnogi naši korisnici su polupokretni ili nepokretni. Radimo sedam dana nedeljno, a neke posećujemo i dva puta dnevno. Zbog virusa je neophodan veliki oprez, kako korisnika tako i  zaposlenih. Iako neki od kolega imaju i malu decu, nisu tražili nikakvu pauzu u radu,“ kaže Nikolić.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije Caritas je izgradio dnevni boravak u Šapcu i renovirao zgradu u Bogatiću. „Ovi objekti su namenjeni potrebama osoba sa mentalnim smetnjama. U saradnji sa kriznim štabovima, dogovorili smo se da trenutno boravci rade sa smanjenim kapacitetima. Usluge sada koriste samo oni koji nemaju porodičnu podršku ili ne mogu da budu sami. Ako ne bi bili u boravku, plašimo se da bi bili u velikom riziku da se zaraze,” priča Nikolić.

Po izbijanju pandemije organizaciji se priključilo i 15 volontera. „Najviše nam pomažu oko prevoza hrane i lekova starijim sugrađanima. Takođe, pokušavamo da preventivno utičemo i na naše korisnike da koriste zaštitne maske i dezinfekciona sredstva,“ kaže Nikolić.

Stefan Karić ima 19 godina i pohađa srednju medicinsku školu „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu. Karić je povremeno volontirao u Caritasu, a od kada je počela pandemija svaki dan je na terenu: „Želeo sam da pomognem ljudima u ovim okolnostima. Poslednjih pet nedelja svakodnevno po nekoliko sati obilazimo korisnike i isporučujemo hranu. Pozvao bih i druge volontere da se priključe, kako bismo što je moguće više pomogli našim sugrađanima.”

U pet lokalnih samouprava Mačvanskog okruga (u Šapcu, Bogatiću, Malom Zvorniku, Vladimircima i Koceljevi), Caritas pruža uslugu socijane zaštite i pomoći u kući. O 450 korisnika brine 35 medicinskih sestara i negovateljica, i dva socijalna radnika.

Ružica Renovčević ima 72 godine i živi sama u Majuru pored Šapca. „Meni dolaze od 2017. godine. Prezadovoljna sam sa njihovom pomoći. Mnogo mi znači kada ih vidim i mnogo se obradujem.”

Caritas je osnovao i dva socijalna preduzeća u kojima zapošljava ljude iz društveno ugroženih grupa. U Šapcu radi servis za hemijsko i uslužno čišćenje, a u Bogatiću se proizvodi voće i povrće i spremaju se obroci. U vreme pandemije uspeli su da zaposle i tri osobe sa invaliditetom. „Naši projekti su održivi. Ulažemo u ljude jer ovakav tip preduzetništva pre svega ima socijalnu komponentu. Želimo da pomognemo čoveku kome je pomoć potrebna,” kaže Nikolić.

O značaju pomoći Evropske unije radu udruženja i građanima Mačvanskog okruga, Nikolić kaže: „Evropska unija kroz direktnu podršku našem radu, pokazuje dobru praksu koja funkcioniše u EU, a to je da u sistem pružanja usluga socijalne zaštite treba da budu uključene i organizacije civilnog društva. Ti pozivi Delegacije EU koji su imali za cilj razvoj usluga u zajednici, težili su da razviju i organizacije koje pružaju usluge.”

„Većina naših projekata koje je podržala EU, sadržala je programe obuke i prenose znanja iz Evropske unije u Srbiju. Tu mislim pre svega na stručno znanje za rad na polju socijalne zaštite. Sama naša organizacija formirana je na osnovu dobrih praksi u Evropi, i mi smo svoj rad koncipirali na iskustvima EU,” navodi Nikolić.

Pomoć Evropske unije organizaciji Caritas, samo je deo projekata i pomoći Šapcu i Mačvanskom regionu. Sa više od 30 miliona evra, Evropska unija finansirala je i obnovu kuća i poplavljenih područja nakon poplava, insfrastrukturu industrijske zone i postrojenje za preradu otpadnih voda, zgradu Sokolskog domau Šapcu, kao i mnoge druge.