Nije sve jedno da li ćemo potrošiti pola sata ili 45 minuta na putu ka poslu ili školi. Postoje i druga pitanja koja možda zanemarujemo a tiču se našeg zdravlja, vazduha koji udišemo, zelenih površina i dobrobiti najmlađih.

Protekle sedmice smo o ovim temama razgovarali sa učenicima Osnovne škole Laza Kostić, stanovnicima bloka, stručnjacima iz Grada Beograda, Stalne konferencije gradova i opština, NVO “Moj lepi grad” i Delegacije EU u Srbiji, na događaju „Urbana mobilnost u Bloku 19-a“, održanom u okviru kampanje Evropska nedelja mobilnosti 2022.

Antoan Avinjon, programski menadžer Delegacije EU u Srbiji pozdravio je sve učesnike događaja i podsetio na značaj Evropske nedelje mobilnosti.

“Evropska nedelja mobilnosti je važna manifestacija u kojoj svake godine imamo veliki broj učesnika iz gradova Evrope. Tokom nedelje se promovišu i praktikuju zdravi načini kretanja uz razne događaje i aktivno učešće građana. U Srbiji ove godine učestvuje 28 opština i gradova, a na moje zadovoljstvo ovde sa nama, u Bloku 19a su i najmlađi, što je veoma značajno”, naglasio je Avinjon.

U toku interaktivnog programa, razgovaralo se i o pametnim izborima koje svako može da učini kako bi uticaj na životnu sredinu bio manji, a bezbednost u saobraćaju i korist od infrastrukture bili veći.

Ognjen Todorović, načelnik Odeljenja za urbanu mobilnost Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda, ističe važnost zdravlja i bezbednosti.

“Bitno je da se što više krećemo na aktivan način – peške, biciklom, trotinetom, naročito na kratkim distancama unutar grada. Kada se krećemo treba da vodimo računa o našoj bezbednosti, kao i o bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju”, rekao je Todorović.

Učenici su imali priliku da na saobraćajnom poligonu provežbaju najčešće situacije u saobraćaju. Priređen je i kviz urbane mobilnosti na košarkaškom terenu u srcu bloka, gde je održana radionica sa izložbom i diskusijom sa stručnjacima.

Preduslov za inteligentnu urbanu mobilnost su prilazi, putevi, zelene površine, biciklističke staze, parkovi, osmišljeni i održavani u saradnji sa građanima. Gradskim službama je neophodna povratna informacija, kako bi rešenja bila potpuno prilagođena i bila u službi cele zajednice.

 

Za najmlađe je bitno da iz prve ruke saznaju koja je njihova uloga u saobraćaja, kako da se kreću najbezbednije i da u budućnosti budu odgovorni učesnici. Ako želimo da smanjimo zagađenje i podignemo svest o izazovima i rešenjima urbane mobilnosti, potrebno je da svi radimo zajedno.

U Srbiji je 28 gradova i opština učestvovalo u Evropskoj nedelji mobilnosti priređujući pešački dan bez automobila, promociju povezanosti brzom železnicom, vožnje biciklom, rolerima, električnim vozilima, radionice, izložbe, i druge manifestacije.

Kampanja ima za cilj podsticanje nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima i promociju zdravih načina kretanja bez negativnog uticaja na životnu sredinu, pa je ovogodišnja tema „Bolja povezanost“ praćena sloganom „Krećimo se kvalitetnije“. Nacionalni koordinatori aktivnosti tokom Evropske nedelje mobilnosti 2022. u Srbiji su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nakon manifestacije građanima ostaju trajna unapređenja saobraćajne infrastrukture – nove biciklističke staze, uređeni pešački prelazi, zone bez automobile, prilazi za osobe sa invaliditetom, mere za regulisanje brzine i bezbednosti saobraćaja, kao i druga pametna rešenja korisna za efikasnije kretanje uz smanjen uticaj na životnu sredinu. Ove nedelje mobilnosti sedam opština će ostvariti trajna unapređenja – Beograd, Čajetina, Niš, Užice, Kruševac, Pirot i Sombor.

Evropska nedelja mobilnosti je odlična prilika da se lokalne zajednice udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

EU Info centar Beograd, EU info kutak Novi Sad i EU info Kutak Niš su sopstvenim aktivnostima aktivno učestvovali u promovisanju Evropske nedelje mobilnosti 2022, i to u Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Nišu.

Pročitajte više o tim i drugim događajima u okviru ENM 2022:

https://europa.rs/spoj-kreativnog-i-funkcionalnog-za-bolju-bezbednost-dece-u-saobracaju/

https://europa.rs/biciklima-do-bolje-povezanosti-i-kvalitetnijeg-saobracaja-u-nisu/

https://europa.rs/bezbedan-prelaz-za-korisnike-decije-biblioteke/

https://europa.rs/vojvodina-tokom-nedelje-mobilnosti/

https://europa.rs/velikom-voznjom-bicikala-zavrsena-evropska-nedelja-mobilnosti-u-novom-sadu/