Bilo da su fiktivni ili stvarni likovi, žene u književnosti su ostavile veliki i neizbrisiv trag. Naše novo putovanje kroz evropsku književnost upravo posvećujemo junaknjama književnih dela koje su osvojile i osvajaju pažnju čitalaca.

Povom Međunarodnog dana žena, EU info kutak Niš u sredu, 9. marta od 18h organizuje onlajn književno predavanje “Od inspiracije do neprolaznosti – ženski likovi u evropskoj književnosti”. Predavanje vodi Milica Vučković.

Prolazili su vekovi da bi žene počinjale da osvajaju i zadobijaju pravo, jednakost i moć. Ne samo da su ličnosti raznih žena inspirisale pisce na stvaranje velikih književnih dela, već su i stvoreni ženski likovi zablistali neprolaznošću. Strastvene, posvećene, strpljive, neposlušne, odvažne, istaknute bilo kojom osobinom, sve junakinje svetske i evropske književnosti govorile su isto: žene su heroji.

Predavanje “Od inspiracije do neprolaznosti – ženski likovi u evropskoj književnosti” podseća na neke od takvih junakinja: Antigona, Medeja, Beatriče, Ema Bovari, Penelope, Greta, Pipi Duga Čarapa, Ofelija, Nora, Džejn Ejr govoreći o moći književne reči generalno, o moći ideja i uzora, sa nastojanjem da naglasi sve ono u šta su književne heroine verovale, a što je sasvim sigurno deo vrednosti i našeg aktuelnog trenutka.

Događaj se realizuje na zoom platformi, a svi koji žele da prate ovim putem mogu da se prijave popunjavanjem formulara. Predavanje će takođe biti uživo emitovano i na fb stranici EU info kutka Niš.

Biografija predavača:

Milica Vučković osnovne studije književnosti završila je na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nekoliko godina radila je na kulturnim projektima i promovisanju književnosti, od kreativnih radionica i festivala za decu do javnih predavanja i edukacije mladih. Sarađivala sa najvećim brojem kulturnih institucija u Nišu, a predavanja je držala i u drugim gradovima Srbije, kao i u Crnoj Gori. Sada je doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše eseje i poetsku prozu.