Živimo u doba kada su mladi izloženi najrazličitijim izazovima u realnom i virtuelnom svetu, a u vreme pandemije sasvim izvesno je mnogo toga dodatno otežalo položaj mladih i probleme sa kojima se suočavaju. Sa idejom da o temi mentalnog zdravlja omladine, kao izuzetno važnoj oblasti, razgovaramo otvoreno i ponudimo rešenja i odgovore, EU info kutak Niš u saradnji sa Centrom za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Niš, organizuje novi onlajn događaj.

Tribina „Pandemija i mentalno zdravlje mladih – vrh ledenog bregaodržava se u sredu 30. marta od 13 sati.

Kroz savete stručnjaka, iskustva i primere iz prakse u radu sa mladima, učesnici događaja ponudiće ovom prilikom konkretne odgovore na pitanja koja se tiču brige o mentalnom zdravlju mladih.

Učestvuju:

  • dr Čedomir Šagrić, načelnik Centra za promociju zdravlja
  • Ivana Vračkić, kognitivno-bihejvioralni psihoterapeut
  • Nikola Božanović, Klub za osnaživanje mladih 018 – KOM 018

Neke od tema koje će biti u fokusu razgovora: Kako mladi percipiraju sopstveno zdravlje; Kakve stilove života vode, da li i koliko brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju; Traženje pomoći kao znak snage – Kako se zdravlje mladih uz podršku institucija može unaprediti; Kako prepoznati psihološke poteškoće u ranoj fazi? Šta kada se razviju problemi sa mentalnim zdravljem?

Ideja događaja je da saznamo i koliko su mladi spremni da dele svoja osećanja, brige i izazove, gde se informišu i da li dobijaju adekvatnu podršku, a razgovaraćemo i o tome i kakva je uloga roditelja, škole, psihologa, zajednice.

Na događaju će biti predstavljen i „Safebook“ priručnik o bezbednosti mladih, koji je pripremio KOM 018, uz EU podršku kroz Erasmus+ program. Priručnik će moći da se koristi u radu sa mladima, kako u zvaničnim institucijama i u sistemu formalnog obrazovanja, tako i u neformalnoj edukaciji mladih.

Tribina se realizuje posredstvom Zoom platforme, a svi zainteresovani za praćenje treba da se prijave najkasnije do 29. marta u 19 sati kako bi dobili link za praćenje.

PRIJAVNI FORMULAR

Događaj će biti uživo emitovan i na fb stranici EU info kutka Niš i YT kanalu EU u Srbiji.