Oni donose važne odluke i direktno sprovode nove procedure koje čine život građana lakšim. Službenici bi trebalo da raspolažu sa novim veštinama i znanjima, kako bi proces modernizacije sistema javne uprave tekao glatko.

Projekat ”Jačanje profesionalnih kapaciteta državnih službenika na položaju u RS” koji finansira EU ulazi u svoju završnu fazu. Četvrta grupa polaznika modula ”Osnove – suštinska pitanja“ uspešno je završila program obuka, dok se obuke modula ”Saće” kontinuirano realizuju što je rezultiralo sa više od 150 obučenih državnih službenika na položaju. Formalni kraj ciklusa obuka pred letnju pauzu, obeležila su dva značajna predavanja i predavača koji su državnim službenicima na položaju govorili o aktuelnim temama za društvo i Srbiju: Evropskoj uniji i digitalizaciji.

Nacionalnu akademiju za javnu upravu posetio je ambasador Italije u Republici Srbiji, Luka Gori, i tom prilikom održao predavanje i razgovarao sa polaznicima obuke “Članstvo u Evropskoj uniji”, koja je deo aktivnosti projekta. Polaznici obuka, državni službenici na položaju iz različitih institucija, imali su priliku da od ambasadora čuju kakva je saradnja Srbije i Italije, pogotovu u ekonomskom sektoru, kao i o svim benefitima koje obe države imaju od saradnje.

Ambasador je govorio o prioritetima za države zapadnog Balkana u procesu pregovora, a kao prvi prioritet navedena je bezbednost kao osnova sigurnosti svih građana i daljeg razvoja. Takođe, govorilo se i o saradnji Srbije i Italije u svim sektorima, kao i da je na 90. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu upravo Italija bila zemlja partner sa čak 21 kompanijom koje su bile učesnice Sajma.

Osim ovog teorijskog dela obuke Članstvo u Evropskoj uniji, polaznici će imati priliku da u praktičnom delu obuke posete i institucije u Briselu i upoznaju se sa radom i načinom funkcionisanja administracije EU. Do sada su u okviru projekta realizovane dve posete, a polaznici su istakli da im je veoma značajno da se direktno sretnu sa sistemom i načinom rada kolega u EU.

Drugo predavanje državnim službenicima na položaju u Republici Srbiji, održao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović. Tema predavanja je bila “Ostvarivanje pune koristi od digitalizacije”, a državni službenici na položaju iz različitih institucija imali su priliku da prošire svoja znanja iz oblasti eUprave i digitalizacije.

Ministar Jovanović je istakao da je, kako bi pospešila projekte digitalizacije, Vlada Republike Srbije formirala Kancelariju za IT i eUpravu koja je postala lokomotiva digitalizacije. Dodao je da je podjednako značajno istovremeno osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu koja je celokupno znanje i veštine koje su se akumulirale u procesu digitalizacije uspešno prenosila na zaposlene u javnoj upravi, jer je samo sa novim znanjem i veštinama moguća dalja transformacija javne uprave u još efikasniji servis građana.

Evropska unija pomaže Srbiji kroz razvoj elektronskih portala i servisa koji su u osnovi efikasnog funkcionisanja javne uprave. EU je pomogla u uspostavljanju eUprave stvaranjem institucionalnih preduslova, donacijom opreme, stvaranjem centralizovanih registara baza podataka i razvojem samog portala eUprava. Samo za razvoj portala za Javne nabavke EU je obezbedila 3,2 miliona evra bespovratnih sredstava.

Državni službenici na položaju koji su polaznici obuka u okviru projekata “Jačanje profesionalnih kapaciteta državnih službenika na položaju u RS”, imaju prilike da, kroz projekat koji realizuje Nacionalna akademija za javnu upravu a finansira Evropska unija, stiču nova znanja i veštine sa ciljem profesionalizacije javne uprave i stvaranja uprave po meri svih građana, da razgovaraju sa istaknutim ličnostima iz svojih oblasti i da zajedno kreiraju mrežu ideja koja će doprineti unapređenju našeg društva.

Srbija je do sada iz evropske kase dobila skoro četiri milijarde evra bespovratne pomoći, a od toga samo za reformu javne uprave 215 miliona evra. Godišnje se iz pretpristupnih IPA fondova slije oko 200 miliona evra za upravljanje javnim finansijama i unapređenje rada lokalnih samouprava i nezavisnih institucija. Reforma javne uprave je jedan od najvažnijih elemenata procesa pristupanja Srbije EU, a tokom 2014. je stavljena i u prvi plan pregovora. Moderna i profesionalna javna uprava je ključni element za svaku zemlju članicu EU kako bi se efikasno sprovodili zakoni i kako bi se transparentno upravljalo sredstvima iz fondova EU.

Pročitajte još:

https://europa.rs/prvo-te-pitaju-zasto-to-ucis-a-kasnije-kako-si-to-naucio/

https://europa.rs/strucnost-i-efikasnost-na-ceni/

https://europa.rs/ulaganjem-u-zaposlene-do-efikasnije-javne-uprave/

https://europa.rs/kvalitet-usluga-na-lokalu-u-fokusu/